Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bratislavský magistrát zverejnil nové dáta a mapy o obyvateľstve v meste

Napísal Róbert Bosák, 31.01.2020

Detailné informácie o počte obyvateľov, hustota zaľudnenia v jednotlivých lokalitách či štruktúra obyvateľstva vo vybraných mestských častiach. Nielen to prinášajú nové dáta obohatené prehľadnými mapami, s ktorými prichádza Magistrát hlavného mesta.

 

Nové dáta a s nimi spojené mapy majú za úlohu skvalitnenie služieb (nielen) pre obyvateľov Bratislavy. Tí sa tak dostanú k najdôležitejším informáciám o obyvateľstve v hlavnom meste ešte ľahšie a rýchlejšie ako doteraz. Dáta sú totiž zverejnené na stránke Open Data Bratislava, na ktorej sú popri ďalších datasetoch dostupné širokej verejnosti.

 

Štruktúra obyvateľstva podľa veku a pohlavia

 

Celý systém vychádza z údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom a o hustote zaľudnenia v Bratislave. Na základe týchto čísel dáta ponúkajú ďalšie informácie, ktoré sledujú samotnú štruktúru obyvateľstva v jednotlivých mestských častiach. Známe sú základné údaje o zložení obyvateľstva, o tom, ktoré pohlavie v danej lokalite prevláda, či aké vekové skupiny tam žijú.

 

Mapy monitorujú hustotu zaľudnenia v meste

 

Súčasťou nových zverejnených dát sú aj mapy, ktoré majú sledovanie údajov o obyvateľstve v hlavnom meste ešte zjednodušiť. Návštevníci portálu ich využijú najmä pri skúmaní hustoty zaľudnenia v jednotlivých mestských častiach. Presnosť čísel zabezpečí forma merania, ktorá vsádza na sledovanie hustoty obyvateľstva na každom km², pričom nechýbajú vyššie uvedené informácie o štruktúre obyvateľstva v danej lokalite. 

 

Ktoré časti Bratislavy sú najhustejšie osídlené:

 

- centrum Karlovej Vsi

- jedna z častí Dúbravky

- zóny pri Tehelnom poli

- lokalita okolo Štrkovca

- okolie radiály v Petržalke

 

Bratislava je vôbec prvým slovenským mestom, ktoré prichádza s takýmito on-line službami poskytujúcimi dáta o počte obyvateľov, resp. o štruktúre zloženia obyvateľstva . Takéto údaje sa doposiaľ dali získavať iba z výsledkov sčítania obyvateľstva od ŠÚ SR.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: bratislava.sk

Zdroj foto: bratislava.sk