Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Boj proti plastom v nábytkárstve – prichádza kolofónia

Napísal Róbert Bosák, 12.06.2019

Vojna, ktorú v posledných mesiacoch vyhlásila plastom takmer celá Európa, už zasiahla aj oblasť nábytkárstva. S tým sa začali hľadať možnosti, ako využitie tohto nevďačného materiálu pri výrobe nábytku minimalizovať alebo rovno obmedziť.

 

Dopyt po alternatívnych materiáloch schopných nahradiť plasty stúpa, takže dizajnérov, ktorí sa pokúsia uspieť so zdravším a šetrnejším nábytkom, bude stále pribúdať. Nápad, aký vzišiel z dielne belgického ateliéru Studio Plastique, však napriek pestrej ponuke návrhov len tak neuvidíme. Spomínané štúdio totiž vymyslelo projekt, ktorý môže vo svojom obore nastoliť nový trend na čele s tzv. kolofóniou.

Zdroj: studioplastique.be 


Čo je kolofónia a ako sa využíva

 

Kolofónia, ľudovo známa tiež ako kalafúna, si už v niektorých výrobných oblastiach dôveru získala. Skúsenosti s prvkom, ktorý vzniká ako tuhý destilát zo smrekovej alebo borovicovej živice, majú najmä tí, ktorí využívajú rôzne laky alebo čistiace a lepiace prípravky. Materiál je obľúbený pre nižšiu cenu a prírodné zloženie, vďaka ktorému nepôsobí škodlivo.

Zdroj: studioplastique.be 


Premiéra v oblasti nábytkárstva

 

Štruktúra a vlastnosti kolofónie sa dajú využiť aj inak ako pri výrobe ošetrujúcich prípravkov. Potvrdzuje to projekt Out of the Woods od spomínaného štúdia, ktorý je možnou odpoveďou na snahu redukovať plasty v nábytkárstve. Prispieť k tomu majú zmesi, v ktorých hrá hlavnú úlohu kolofónia kombinovaná so zvyškovými časťami dreva, ihličia a kôry. Takéto spojenie vytvára kvalitný spojujúci a izolačný materiál na prírodnej báze pre rôzne druhy nábytku.

Zdroj: studioplastique.be 


Nábytok bez plastov na belgický spôsob

 

Stoly a skrinky od Studio Plastique nie sú jediným sortimentom z belgickej dielne, ktorý má vniesť na trh nábytok bez plastov. Ateliér totiž úzko spolupracuje aj s ďalšími štúdiami, ktoré majú rovnaký cieľ. Výsledkom sú návrhy nábytku a bytového zariadenia, pri ktorých výrobe sú plastové komponenty nahrádzané kolofóniou, drevným prachom a inými prímesami ihličia, kôry a koží.

Zdroj: www.belgiandesign.be 


Nábytok bez plastov je zatiaľ hudbou budúcnosti, no projekty tohto druhu sú prvým krokom k dosiahnutiu cieľa. Tomu pomôže aj šírenie osvety a prezentácia diel na výstavách. Jednou takou je podujatie Belgian Design, kde je do konca septembra možné vidieť nábytok (nielen) z kolofónie naživo.  

 

Text: Róbert Bosák

 Zdroj foto: studioplastique.be, www.belgiandesign.be