Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bioorganické tienidlo na lampy z hubového mycélia

Napísal Róbert Bosák, 21.11.2022

Mycélium si ako výrobný materiál našlo uplatnenie vo viacerých sférach. Jeho vlastnosti oceňujú aj niektorí dizajnéri. Estónske štúdio Myceen z neho navrhuje unikátne tienidlá na lampy.

 

Mycélium, známe aj ako podhubie, je štruktúra vytvorená vláknami, ktoré huby používajú na podporu svojho rastu. Vďaka tejto štruktúre je z neho možné vytvoriť organické formy, ktoré sa dajú zužitkovať pri výrobe rôznych bytových doplnkov. Medzi tie patria napríklad tienidlá na lampy z dielne spomínaného štúdia Myceen.

 

Nová kolekcia závesných tienidiel

 

Estónske štúdio predstavilo nové mycéliové tienidlá ako kolekciu B Wise. Séria závesných tienidiel bola verejnosti priblížená na nedávnych medzinárodných výstavách. Výrobcovia ju navrhli ako kolekciu niekoľkých modelov, ktoré sa líšia najmä farebnými odtieňmi. Odtiene sa menia v závislosti od povrchu „vypestovaného“ podhubia. Niektoré modely sú viac hnedé, na povrchu iných má dominantné zastúpenie biela.

B Wise, Zdroj: Kristjan Mõru

 

Bioorganický produkt bez chémie

 

Všetky modely predstavené v rámci novej kolekcie sú široké 60 centimetrov. Okrem mycélia obsahujú hliník a preglejku. Kombinácia týchto materiálov sa využíva len pri tvorbe rámu, takže závesné tienidlo si zachováva svoj bioorganický charakter. Pri jeho výrobe nie je potrebné použiť žiadne chemické látky. Pevná mycéliová štruktúra sa k rámu pripevní aj bez lepidla, a to napriek mäkkému povrchu z podhubia.

B Wise, Zdroj: Kristjan Mõru

 

Metóda výroby tienidla z mycélia:

 

- najprv sa pripraví zmes z organického odpadu

- okrem mycélia sa použije slama a trocha pilín

- pripravená zmes sa vleje do formy na tienidlo

- zmes vo forme rastie a vytvára zvonovitý tvar

- po získaní vhodného tvaru sa z formy vyberie

- hubové tienidlo sa vysuší, čo zastaví jeho rast

- mycéliová forma sa následne pripevní k rámu

B Wise, Zdroj: Kristjan Mõru

 

Celý proces výroby tienidla trvá zhruba 5 týždňov. Doplnok je následne pripravený na riadne použitie v bytoch, v domoch alebo v komerčných priestoroch. Model je ľahký, vďaka mycéliu váži iba 3 kilogramy. Tienidlo so vzhľadom pripomínajúcim plávajúcu hubu môžu mať doma alebo na pracovisku aj alergici.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Kristjan Mõru