Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Berlín zriadi Múzeum exilu venované ľuďom unikajúcim pred nacizmom

Napísal Róbert Bosák, 20.08.2020

V nemeckej metropole nájdeme viacero múzeí a pietnych miest, ktoré nám pripomínajú obete vojny, resp. nacizmu. V najbližších rokoch má zoznam berlínskych expozícií tohto typu doplniť aj múzeum spomínajúce na ľudí, ktorí pred týmto režimom stihli utiecť.

 

Tematike úteku vyše pol milióna ľudí, ktorí pred alebo počas 2. sv. vojny opustili nacistické Nemecko, sa bude podrobne venovať nové Múzeum exilu. To by malo vyrásť do roku 2025 v jednej z centrálnych berlínskych štvrtí. Aspoň tak to vyplýva z plánu mesta, ktoré odobrilo projekt pripravovaný pod záštitou bývalého prezidenta Joachima Gaucka.

Zdroj: dortemandrup.dk 


Na mieste vojnou spustošenej stanice

 

Múzeum, ktorého expozície majú priblížiť budúcim generáciám život ľudí utekajúcich pred nacizmom, vyrastie v lokalite Kreuzberg. Za polohu jeho výstavby bol symbolicky vybraný areál bývalej Anthaltskej stanice. Tá bola svojho času jednou z najväčších dopravných tepien v Berlíne, no počas vojny bola takmer celá spustošená. Dodnes z nej ostala iba ruina vstupnej brány.

Zdroj: archaeology-travel.com

 

Okrem expozícií aj malá promenáda

 

Práve ruina tejto vstupnej brány je bodom, okolo ktorého postavia múzeum aj s jeho okolitým exteriérom. Nadčasová novostavba so zaoblenou prednou stranou bude vybudovaná priamo za ňou, čím nijako nezasiahne do súčasnej podoby torza stanice, práve naopak. Jej poloha bude mať pre múzeum obrovský prínos. Priestor medzi nimi totiž poslúži ako promenáda (nielen) pre návštevníkom múzea.

Zdroj: dortemandrup.dk


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: dortemandrup.dk, archaeology-travel.com