Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Beninský parlament sa presťahuje - nové sídlo odkazuje na prírodu a tradície

Napísal Róbert Bosák, 22.02.2021

Niektoré africké štáty dokazujú, že v oblasti architektúry a stavebníctva postupne môžu dohnať vyspelý svet. K tým by sa rád zaradil aj Benin, v ktorom sa schyľuje k viacerým zaujímavým projektom. Jedným z nich má byť nové parlamentné sídlo.

Zdroj: kerearchitecture.com

 

83 beninských poslancov, ktorí rozhodujú o smerovaní svojej krajiny, sa presťahuje na nové pracovisko. Udiať sa tak má po realizácii projektu novej budovy Národného zhromaždenia. To nahradí súčasné parlamentné sídlo, ktoré údajne nespĺňa nároky na budovu zákonodarného zboru a dostatočne nereprezentuje krajinu.

Zdroj: kerearchitecture.com 


Parlament bude sídliť „v strome“

 

Krajším, funkčnejším a reprezentatívnejším sídlom beninského parlamentu sa má stať projekt z dielne nemeckého ateliéru Kéré Architects. Ten zvíťazil v medzinárodnej súťaži, ktorá bola vyhlásená kvôli výberu návrhu odkazujúceho na beninské tradície a ich prepojenie s prírodou. Práve nemecký ateliér mal túto požiadavku splniť najlepšie, a to vďaka návrhu sídla, ktorého kompozícia symbolizuje strom. Architekti totiž prišli s objektom, ktorý budú tvoriť podzemné hlasovacie priestory symbolizujúce korene, niekoľko kancelárskych poschodí tvoriacich kmeň a vrchné poschodia vyúsťujúce do koruny stavby.

Zdroj: kerearchitecture.com 


V duchu starej miestnej tradície

 

Kompozícia symbolizujúca strom čerpá zo starej tradície, podľa ktorej predkovia súčasných Beninčanov rozhodovali o osude celého spoločenstva na zhromaždeniach pod stromom. To im malo dodať múdrosť činiť správne rozhodnutia a zároveň ich nabiť silou prírody, aby ich aj dokázali vykonať. Architekti tak symbolickým prevedením projektu splnili požiadavku na návrh, ktorý bude schopný zvýrazniť kultúrnu identitu národa. Navyše, vďaka využitiu dreva v konštrukciách budovy a vytvoreniu priestranného parku v jej okolí sa postarali aj o pútavý vzhľad a spojenie projektu s prírodou.

Zdroj: kerearchitecture.com 


Posledná bodka za kolonizáciou

 

Zámer vybudovať nové parlamentné sídlo má ešte jeden dôvod. Vedenie krajiny sa aj takýmto spôsobom chce vyrovnať s minulosťou, ktorú poznačila kolonizácia. Súčasný parlament totiž sídli v budove z čias, kedy krajina patrila Francúzom. Výstavbou nového sídla sa tak pretne aj posledné puto beninskej štátnosti s koloniálnou históriou, ktorá je medzi miestnymi aj po viac ako 60 rokoch od vyhlásenia nezávislosti stále citlivou témou. Kedy sa tak udeje a kedy čaká poslancov veľké sťahovanie do „stromu“, to zatiaľ nie je známe. Ani architekti, ani beninská vláda zatiaľ nezverejnila konkrétne termíny začatia výstavby a plánovanej kolaudácie.

Zdroj: kerearchitecture.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: kerearchitecture.com