Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Belgicko inštaluje ďalšie veterné turbíny, EÚ prechádza na alternatívnu energiu

Napísal Róbert Bosák, 30.08.2018

Obnoviteľné zdroje energie začali zásobovať ďalšie státisíce domácností v EÚ. Stalo sa tak po tom, čo v belgických vodách Severného mora nainštalovali desiatky zariadení na výrobu veternej energie.

 

Belgické pobrežie je ideálnym miestom na realizáciu veterných fariem produkujúcich energiu pre dosť veľkú časť krajiny. Väčšina z nich sa sústredí okolo mesta Ostende, ktoré je známe prístavom, kúpeľnými strediskami a už zopár týždňov aj jednou z najväčších zón s veternými elektrárňami.

Zdroj: www.booking.com 


Čistá energia až pre milión domácností

 

Zariadenia na výrobu veternej energie pribúdajú v spomínanej lokalite pravidelne. Pred pár týždňami tu dokonca nainštalovali 274 veterných vrtúľ schopných vyrobiť 2x toľko energie ako v prípade starších zariadení. Autori projektu informujú, že inštaláciou sa k čistej energii dostane až milión belgických domácností.

Zdroj: www.inhabitat.com 


Snaha o prechod na obnoviteľné zdroje

 

Inštalácia veterných turbín je len ďalším krokom z plánu Belgicka prechádzať na obnoviteľné zdroje energie. Krajine sa vraj darí prechod ešte rýchlejšie ako susednému Holandsku, ktoré je tradičnou baštou modernej obnoviteľnej energetiky. Potvrdzuje to aj aktuálny inštalovaný výkon s hodnotou 1100 megawattov, čo krajinu v rebríčku najväčších producentov veternej energie na svete vyzdvihlo už na 5. miesto.

Zdroj: www.wikipedia.org 


5 lídrov s najväčším výkonom veternej energie:

 

1. Veľká Británia

2. Čína

3. Dánsko

4. Nemecko

5. Belgicko

Zdroj: renewablesnow.com 


Alternatívou proti nechcenému jadru

 

Belgicko nie je jedinou krajinou, ktorá vsádza na obnoviteľné zdroje energie aj v rámci boja proti jadrovej energii. O jej elimináciu sa snaží celá EÚ, ktorá chce postupne prejsť na 100 % využívanie alternatívnych zdrojov. Podľa inštitúcie WindEurope sa jej to celkom dobre darí, o čom svedčia aj štatistiky za rok 2017. Podľa nich vzrástla produkcia veternej energie v EÚ o 25 % na 15,8 gigawattov.

Zdroj: www.oostendemaritiem.be


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.windeurope.org

Foto:  spectrum.ieee.org, www.booking.com, www.inhabitat.com, www.wikipedia.org, renewablesnow.com, www.oostendemaritiem.be