Krajina malá, no na pamiatky a prírodné krásy nesmierne bohatá. Obzvlášť to platí v prípade Banskej Štiavnice a okolitých Štiavnických vrchov, ktoré sú pýchou svojho kraja. A po CNN si to nedávno všimli aj v National Geographic.
Zdroj: Róbert Bosák
Reklama, ktorá sa určite neodmieta. Účasť Banskej Štiavnice v špeciálnom vydaní National Geographic je nielen odmenou, ale zároveň príležitosťou. Vďaka zaradeniu jedného z našich klenotov do zoznamu vybraných európskych destinácií, ktoré stoja za návštevu, sa s lokalitou budú môcť oboznámiť ďalší zahraniční turisti.
Zdroj: Róbert Bosák
Medzi európskou top 34-kou
Cieľom National Geographic bolo vydať špeciálnu edíciu európskych miest, ktoré sa oplatí navštíviť, prípadne v nich stráviť krátky pobyt. Autori však chceli upozorniť na menej známe lokality, ktoré majú čo ponúknuť, no v zahraničí nie sú až také populárne. Aj preto vytvorili zoznam 34 lokalít z rôznych kútov starého kontinentu, do ktorého sa dostala aj naša Banská Štiavnica.
Zdroj: Róbert Bosák
Zabodovala história lokality
Pri každej lokalite, ktorá sa dostala do tohto zoznamu, sa sledovalo jej kultúrne, historické aj prírodné bohatstvo. V prípade Banskej Štiavnice bola ocenená najmä história spojená (nielen) s ťažbou rúd. Vďaka nej sa v meste a najbližšom okolí zachovali viaceré technické aj prírodné atrakcie. Pozornosť púta najmä jedinečný banský systém založený na princípe využívania tzv. tajchov. Mesto sa však preslávilo tiež ako centrum architektov, mineralógov či alchymistov.
Zdroj: Róbert Bosák
Mesto si vlani všimli v CNN
Pocta od National Geographic nie je jediná, ktorá sa Banskej Štiavnici ušla od zahraničných odborníkov. Pamiatky a historická hodnota mesta vlani zaujala aj predstaviteľov CNN, ktorí ho zaradili do zoznamu 11 najkrajších slovenských lokalít (nielen) pre zahraničných turistov. Aj oni ocenili spomínanú históriu mesta, ktorú dopĺňajú nádherné Štiavnické vrchy a bohaté možnosti na šport, turistiku či kultúrne vyžitie v jednotlivých častiach regiónu.
Zdroj: Róbert Bosák
Text: Róbert Bosák
Foto: Róbert Bosák