Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Autonómny robot Trombia upratuje verejné priestranstvá v Helsinkách

Napísal Róbert Bosák, 11.05.2021

Robotické vysávače, ktoré pomáhajú s upratovaním domácností, sú už nejaký čas bežne dostupným produktom. So zariadeniami schopnými upratovať exteriéry sa však zatiaľ stretávame skôr výnimočne. Zmeniť to chce istá fínska technologická spoločnosť, ktorá prišla s novým autonómnym robotom povereným čistením ulíc.

Trombia Free, Zdroj: trombia.com 


Model Trombia Free, ako firma Trombia Technologies nazvala svoj vynález, sa už testuje priamo v teréne. Šancu ukázať svoje schopnosti a potenciál stať sa inšpiráciou pre vývojárov z iných spoločností zameraných na robotické technológie dostal v uliciach fínskej metropoly. Práve Helsinki sa tak môžu stať prvým európskym mestom, kde budú verejné priestranstvá zametať a čistiť od odpadkov autonómne robotické zariadenia.

Trombia Free, Zdroj: trombia.com 


Ako model Trombia Free funguje?

 

- autonómny stroj s elektrickým pohonom má dizajn ako väčší robotický vysávač

- model dlhý vyše 3,5 m má šírku 2,3 m, no po napojení metiel sa rozšíri až na 3 m

- robot dosiahne maximálnu rýchlosť 10 km/h, pri zametaní spomalí na 2 až 6 km/h

- pri pohybe využíva navigačné senzory, vďaka ktorým sa vyhýba ľuďom a prekážkam

- zariadenie je vodotesné a vybavené osvetlením, môže pracovať v daždi aj počas noci

- prevádzka robota je od 8 do 17 hodín podľa typu batérie (45,6 kWh alebo 91,2 kWh)

Trombia Free, Zdroj: trombia.com


Testuje sa hluk a spotreba energie

 

O schopnostiach robota čistiť exteriéry niet pochýb. Testy v uliciach Helsínk však skúmajú aj iné stránky zariadenia. Tou hlavnou je hlučnosť. Cieľom vývojárov je, aby robot nevyrušoval okoloidúcich obyvateľov. Hladinu hluku má preveriť nočné upratovanie, ktoré v týchto dňoch prebieha vo vybraných častiach mesta. V rámci testov sa sleduje aj jeho mobilita a schopnosť vyhýbať sa ľuďom. Kľúčová je tiež spotreba energie, ktorá je údajne nižšia ako pri bežných čistiacich strojoch až o 85 %. Navyše, robot pri upratovaní neprodukuje žiadne emisie.

Trombia Free, Zdroj: trombia.com


Do predaja v prvom kvartáli 2022

 

Nízka hladina hluku, bezproblémová mobilita a úspora energie sú v kombinácii s autonómnou prevádzkou najlepším predpokladom, aby sa model Trombia Free stal bežným pomocníkom na upratovanie exteriérov v ďalších mestách či v krajinách. Podariť by sa to mohlo už budúci rok, niekedy v období od januára do marca, kedy spoločnosť Trombia Technologies plánuje uviesť toto zariadenie do komerčného predaja. Najprv však musí zvládnuť sériu testov, ktoré ho v priebehu najbližších týždňov čakajú v helsinských uliciach.

Trombia Free, Zdroj: trombia.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: trombia.com

Zdroj foto: trombia.com