Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Austrálski vedci chcú stavať cesty zo stavebného odpadu a starých pneumatík

Napísal Róbert Bosák, 07.08.2020

Nejde o prvý nápad, ktorého cieľom je ekologickejšia výstavba ciest. Mnohé z nich sa už stihli aj zrealizovať a priniesť očakávané výsledky. Podariť by sa to mohlo aj vedcom z austrálskej univerzity RMIT. Tí predstavili nový materiál určený na budovanie ciest s prívlastkom „udržateľné“.

Zdroj: odpady-portal.sk 


Cesty z recyklovaných materiálov

 

Tajomstvom úspechu nápadu austrálskych vedcov má byť vytvorenie špeciálnej zmesi, ktorá sa bude dať používať pri výstavbe ciest. Jej zloženie bude pozostávať hneď z 2 recyklovaných prvkov, a to zo stavebného odpadu a starých použitých pneumatík. V obidvoch prípadoch ide o prvky patriace medzi odpady s najvyššou mierou zaťaženia Zeme. Predstavený materiál tak môže zároveň prispievať aj k ich redukcii.

 

Zmes môže zvýšiť trvácnosť ciest

 

Zmes vyrábaná pomletím stavebného kameniva a pneumatík v pomere 99,5 % k 0,5 % nemá byť iba ekologickým riešením výstavby ciest. Vedci sľubujú aj veľmi dobrú kvalitu materiálu, ktorá by mohla výrazne zvýšiť odolnosť ciest voči ich poškodeniu. Už prvé testy potvrdili, že táto zmes je pružnejšia ako klasický asfalt, vďaka čomu cesta tak rýchlo nepraskne. Použitie zmesi tak môže okrem ekologickej stránky zohrať kľúčovú úlohu aj pri trvácnosti vozoviek.

 

Zatiaľ iba ako podkladová vrstva

 

Využívať novú stavebnú zmes ako plnohodnotný materiál sa zatiaľ bude dať iba sčasti. Vedci ho totiž predstavili ako podkladovú vrstvu, ktorá má pri výstavbe ciest dopĺňať iné osvedčené materiály. Nešetrných materiálov využívaných pri budovaní ciest sa tak ešte stále nezbavíme. Práve príchod materiálov z recyklovaných odpadových prvkov by však mohol byť ďalší krok vpred. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: odpady-portal.sk