Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Augustová návštevnosť ubytovacích zariadení v SR bola najvyššia v roku

Napísal Róbert Bosák, 22.10.2021

Slovenský cestovný ruch stále nedosahuje čísla, ktoré by vrátili návštevnosť ubytovacích zariadení na úroveň spred pandémie. Prekonať celkový počet ubytovaných hostí a počet nocľahov sa nepodarilo ani v auguste, kedy je návštevnosť už tradične najvyššia v roku.

Zdroj: booking.com

 

Trend vývoja návštevnosti v slovenských ubytovacích zariadeniach sa nemení. Podobne ako  v predchádzajúcich rokoch, aj tento rok počet ubytovaných v priebehu jednotlivých mesiacov postupne rástol až na najvyššiu augustovú úroveň. Vyplýva to z čísel Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), ktorý aktuálne zverejnil údaje o vývoji domáceho cestovného ruchu za august 2021.

Zdroj: travelguide.sk

 

Počet ubytovaných dosiahol v auguste skoro 668 000

 

Rok 2021 sa začal návštevnosťou na úrovni pod 100 000 osôb. Dôvodom boli opatrenia, ktoré umožňovali ubytovávať len robotníkov, ľudí na služobných cestách, študentov na výmenných pobytoch a návštevníkov kúpeľných zariadení. Po jarnom uvoľnení sa návštevnosť zvyšovala, no za číslami spred pandémie výrazne zaostávala. Približovať sa im začala v júli, kedy sa jej podarilo prekonať minuloročnú júlovú návštevnosť. To sa už v auguste nezopakovalo napriek tomu, že počet hostí v hoteloch a penziónoch sa v porovnaní s júlom 2021 zvýšil o vyše 80 000 a s celkovým počtom ubytovaných na úrovni takmer 668 000 to vyústilo do najlepšieho výsledku v roku.

 

V medziročnom porovnaní sa vrátil klesajúci trend

 

Napriek tomu, že celkový počet ubytovaných sa v auguste výrazne zvýšil, na udržanie trendu medziročného rastu, ktorý trval od apríla tohto roka, to nestačilo. Návštevnosť v auguste 2020 totiž dosiahla 684 000 osôb, čo bolo o 2,4 % viac ako tento rok. Po niekoľkých mesiacoch sa tak opäť vrátil medziročný pokles. Ten bol zaznamenaný aj v porovnaní s rokom 2019. Počas augusta pred 2 rokmi sa v slovenských ubytovacích zariadeniach ubytovalo až 792 000 hostí, čo bolo o 15,7 % viac ako vo ôsmom mesiaci tohto roka.  

 

Počet domácich hostí bol vyšší ako pred pandémiou

 

Jedným z dôvodov poklesu celkovej návštevnosti je aj úbytok zahraničných hostí, ktorý brzdí rast návštevnosti od vypuknutia pandémie. Platilo to aj počas tohtoročnej letnej sezóny, kedy čísla počtu ubytovaných ťahali najmä domáci hostia. V auguste 2021 tvorili dokonca až 81 % podiel zo všetkých ubytovaných. Celkový počet domácich hostí sa vyšplhal až na 538 000, čo znamenalo dosiahnutie najvyššieho počtu ubytovaných Slovákov za posledné roky. V auguste 2020 ich bolo ubytovaných o 4,4 % menej, v auguste 2019 dokonca až o 15 % menej.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: booking.com, travelguide.sk