Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Auckland sa stal najviac obývateľným mestom na svete

Napísal Róbert Bosák, 17.06.2021

Novozélandské mestá sú známe vysokou životnou úrovňou, ktorá ich v rebríčku najviac obývateľných miest sveta opakovane radí na popredné priečky. Na vedúcu pozíciu však v posledných rokoch nemali nárok. Aucklandu sa to ale podarilo zmeniť.

 

O zmene poradia v rebríčku najviac obývateľných miest sveta informovala organizácia The Economist Intelligence Unit (EIU). Tá už tradične prináša štúdiu, ktorej cieľom je hodnotiť životnú úroveň a podmienky na bývanie v jednotlivých svetových mestách. Práve najnovšia správa vyniesla na čelo tohto rebríčka novozélandský Auckland. Dôvodov je hneď niekoľko.

Auckland, Zdroj: nzpocketguide.com


Aucklandu pomohlo zvládnutie pandémie

 

Ako je pri tvorbe tejto štúdie zvykom, analytici prihliadajú na viacero ukazovateľov, v rámci ktorých hodnotia úroveň stability, vzdelávania, infraštruktúry, ochrany životného prostredia či zdravotnej starostlivosti. Pri tvorbe poslednej štúdie však zohľadnili aj schopnosť miest čeliť pandémii a s tým spojenú bezpečnosť obyvateľov. Práve toto kritérium pomohlo Aucklandu zvýšiť celkové skóre, k čomu prispelo zvládnutie pandémie nielen v Aucklande, ale na celom Novom Zélande.

Auckland, Zdroj: www.shutterstock.com – Sorang


Z Nového Zélandu zabodoval aj Wellington

 

Kombinácia vysokej životnej úrovne a schopnosť zvládnuť dôsledky pandémie posunula na popredné priečky aj Wellington. Novozélandské hlavné mesto sa dostalo až do prvej päťky, kde si spoločne s japonským Tokiom podelilo konečnú 4. pozíciu. Wellington zabodoval aj vďaka pretrvávajúcej stabilite a vysokej úrovni ochrany životného prostredia v meste a jeho bezprostrednom okolí.

Wellington, Zdroj: worldtraveltriangle.net 


10 najviac obývateľných miest sveta (2021):

 

1. Auckland (Nový Zéland)

6. Perth (Austrália)

2. Osaka (Japonsko)

7. Zürich (Švajčiarsko)

3. Adelaide (Austrália)

8. Ženeva (Švajčiarsko)

4. Wellington (Nový Zéland)

8. Melbourne (Austrália)

4. Tokio (Japonsko)

10. Brisbane (Austrália)

Zdroj: eiu.com

 

Na opačnej strane rebríčka sa už tradične umiestnili mestá z krajín, ktoré dlhodobo bojujú so znečistením, vysokou mierou úmrtnosti či politickou nestabilitou, ktorá prerastá do vojnových konfliktov. Posledná priečka sa nie prvýkrát za posledné roky ušla sýrskemu Damasku. Pred ním sa ocitli mestá ako Lagos (Nigéria), Port Moresby (Papua a Nová Guinea) či Dháka (Bangladéš).

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: eiu.com

Zdroj foto: nzpocketguide.com, www.shutterstock.com – Sorang, worldtraveltriangle.net