Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ateliér Foster + Partners navrhol svoju prvú kancelársku drevostavbu vo Veľkej Británii

Napísal Róbert Bosák, 15.12.2022

Najväčší britský architektonický ateliér má za sebou množstvo veľkých projektov. Svoje portfólio už dávnejšie rozšíril aj o moderné drevostavby. Tie doposiaľ navrhoval len pre zahraničie. Tento trend mení projekt 6-poschodovej kancelárskej budovy The William.

 

Administratívne centrum The William bude prvou drevenou kancelárskou budovou z dielne ateliéru Foster + Partners postavenou na domácej pôde. Britskí architekti nešetrili ambíciami a do návrhu zakomponovali viacero prvkov, ktoré urobia z drevostavby jednu z najzdravších a najudržateľnejších budov v londýnskej lokalite Bayswater. Niekoľkoposchodový komplex sa zároveň zaradí do širšieho zoznamu najvyšších drevených budov vo Veľkej Británii.

Zdroj: fosterandpartners.com

 

Na výstavbu sa použijú CLT panely

 

6-poschodová budova bude plniť praktickú a estetickú úlohu najmä vďaka výberu materiálov. Britský ateliér vsadil na prírodné prvky, ktorým bude dominovať drevo. Hlavným stavebným materiálom budú CLT panely, ktoré si našli uplatnenie pri mnohých niekoľkoposchodových drevostavbách. Krížom lepené masívne drevo znižuje spotrebu energie a vyznačuje sa skvelou odolnosťou voči ohňu. Na výrobu týchto panelov sa využíva drevo z lesov, v ktorých sa dbá o udržateľné hospodárenie. V kombinácii so zelenou strechou a zelenými terasami to projektu zaistí vysoké hodnotenie BREEAM.

 

Okrem kancelárií aj byty a obchody

 

V udržateľnej budove s nadčasovým dizajnom sa bude bývať, pracovať aj predávať. Projekt bol primárne navrhnutý ako administratívny objekt, no okrem kancelárií vo vyššom štandarde sa v ňom zriadia aj byty a niekoľko obchodných prevádzok. Obchodná plocha zaberie dokopy 1950 m². Výmera kancelárskych priestorov dosiahne až 8361 m². Dopĺňať ich bude viac ako 30 rezidenčných jednotiek, medzi ktorými nebude chýbať zopár veľkometrážnych luxusných bytov pre najbohatších.

 

Výstavba budovy začne budúci rok

 

Štart výstavby prvej britskej kancelárskej drevostavby od Foster + Partners je naplánovaný na rok 2023. Komplex s bytmi, obchodmi a kanceláriami bude postavený v rámci rozvoja väčšej komerčnej oblasti na nákupnej ulici Queensway v lokalite Bayswater. Vyrastie priamo oproti nákupnému centru The Whiteley, ktoré bude po ukončení prestavby v roku 2024 dominantou celej ulice. Budova The William, pomenovaná po zakladateľovi nákupného centra, ktorým je William Whiteley, má byť dokončená o 2 roky neskôr.

Zdroj: hidden-london.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: fosterandpartners.com, hidden-london.com