Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Architektúra hlási ďalší pokrok – v Londýne a v Las Vegas pripravujú obrovské sklenené gule

Napísal Róbert Bosák, 04.04.2018

Anglo-americké kultúrne inštitúcie by už čoskoro mohli mať k dispozícii nové priestory zriadené v objektoch, ktoré poprú všetky architektonické zákony. V Londýne a v Las Vegas sa totiž schyľuje k výstavbe budov, aké sa doposiaľ nik neodvážil postaviť.

 

Hudobníci, herci a iní umelci, ktorí prezentujú svoju tvorbu po celom svete, už účinkovali v najrôznejších budovách. To, čo ich čaká v prípade splnenia plánu spoločnosti The Madison Square Garden Company, sa však doposiaľ nepodarilo nikomu z nich. Scénu v Londýne a v Las Vegas majú totiž oživiť dve unikátne veľdiela v tvare obrovskej sklenenej gule.

Zdroj: www.dezeen.com 


Obria guľa má vyriešiť nedostatok kapacít pre kultúru v Las Vegas

 

Nápad postaviť prvé z dvojice veľdiel bol predstavený v súvislosti s dlhodobým nedostatkom kapacít na kultúrnych podujatiach v Las Vegas. V meste, kde sú koncerty a umelecké večery  na dennom poriadku, sa už dlho hovorí o potrebe veľkého a moderného  kultúrneho strediska. Tým sa má stať práve Sphere Arena v podobe gigantickej sklenenej gule, ktorá pojme tisícky divákov naraz.

Zdroj: www.reviewjournal.com 


 Po vzore amerického návrhu pribudol do zoznamu ešte aj Londýn

 

Domovom druhej sklenenej gule búracej mýty o hraniciach architektúry bude Londýn. V ňom sa takisto trápia kvôli chýbajúcej megalomanskej kultúrnej aréne, a tak sa developeri rozhodli pre ďalší projekt. Ten má po vzore amerického strediska ponúknuť guľatý vzhľad s okrúhlym hľadiskom poskytujúcim ideálny výhľad z každej strany. Navyše, v oboch centrách vznikne aj 360-stupňová atmosférická projekcia premietajúca priamo na steny interiéru.

Zdroj: www.dezeen.com  


5 čísel o oboch pripravovaných projektoch:

 

Kapacita pre divákov: 18 000 - 23 000

Plánovaný začiatok výstavby: Jún 2018

Predpokladaný termín kolaudácie: 2020

Navrhnutý polomer guľatých stavieb: 150 metrov

Náklady na realizáciu oboch budov: okolo 150 mil. USD

Zdroj: www.lavishvegas.com 


Odkrútiť si premiéru v niektorej z týchto pokrokových budov bude zrejme snom pre mnohých umelcov. Ak sa ich podarí zrealizovať podľa návrhov, pôjde o prvé stavby tohto druhu, aké sa kedy dostali na mapu. Súčasnú svetovú architektúru tak čaká ďalší krok vpred, ktorý navždy zmení (nielen) výstavbu moderných kultúrnych stredísk.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.gameoasis.de, www.dezeen.com, www.reviewjournal.com, www.lavishvegas.com