Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Anglicko bude mať prvý svetový sklad rumu vykurovaný geotermálnou energiou

Napísal Róbert Bosák, 11.12.2020

Geotermálna energia ako zdroj tepla pri vykurovaní budov naďalej čaká na svoj väčší boom. V západných krajinách však občas pribudnú projekty, ktoré vsádzajú práve na tento druh energie. Do 2 rokov sa k nim má zaradiť aj nový anglický komplex, ktorý má slúžiť na uskladnenie rumu.

 

Využitie geotermálnej energie na kúrenie je skvelou alternatívou pre budovy, ktoré potrebujú nepretržitý zdroj tepla. V prípade skladov na rum to platí dvojnásobne. Chuť a kvalita tohto alkoholu totiž okrem iného závisí od stabilnej teploty pri skladovaní. A práve tú má v novom sklade firmy Cornish Geothermal Distillery Company udržiavať geotermálna energia.

Zdroj: grimshaw.global 


Prvý rumový sklad svojho druhu

 

Napriek plusom, ktorými geotermálna energia dokáže zlepšiť prevádzku skladov na rum, sa žiadny z nich doposiaľ neodhodlal k jej využitiu. Dôvodov je viacero. Vo väčšine prípadov hrajú kľúčovú úlohu finančné náklady. Uvedená firma to ale poňala ako efektívnu investíciu a v spolupráci s ateliérom Grimshaw a inžiniermi z BuroHappold sa púšťa do ambiciózneho projektu. Jeho výsledkom má byť výstavba prvého rumového skladu na svete vykurovaného geotermálnou energiou, ktorý už v najbližšom čase začne rásť v anglickom Cornwalle.

Zdroj: grimshaw.global 


„Eko“ komplex v organickom štýle

 

Geotermálna energia nebude jediným ekologickým riešením využitým pri prevádzke skladu. Rozľahlý objekt, ktorý poskytne priestor na uskladnenie až 3200 sudov rumu naraz, vsadí aj na živé interiérové záhrady. Hlavný objekt má byť podobne ako ďalšie budovy tvoriace tento komplex zrealizovaný v organickom štýle. Chýbať nebudú obvodové geometrické tvary ani priesvitné fasády, cez ktoré bude vidno aj priamo do skladovacích priestorov.

Zdroj: grimshaw.global 


Sklad má byť prístupný aj turistom

 

Možnosť nahliadnuť do zákutí unikátneho rumového skladu umožnia aj pravidelné turistické návštevy. Majitelia pripravovaného skladu totiž z komplexu plánujú spraviť turisticky lákavé miesto, kde sa návštevníci niečo naučia. Aj preto sa do návrhu dostali oddychové zóny, zopár vyhliadkových bodov aj menšia kaviareň s polohou hneď za priehľadnou fasádou, ktorá má počas prehliadok zaistiť trochu komfortu.

Zdroj: grimshaw.global


Presný termín dokončenia realizácie prvého rumového skladu vykurovaného geotermálnou energiou zatiaľ známy nie je. Projekt je totiž stále v štádiu príprav. Podľa predbežných plánov by však mal byť hotový v roku 2022. V rovnakom roku by mala byť spustená jeho prevádzka vrátane návštevníckych prehliadok.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: grimshaw.global