Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Amsterdamský víťaz Mies van der Rohe a jeho neuveriteľný príbeh

Napísal Róbert Bosák, 18.05.2017

Nechýbalo veľa a budova, ktorá len nedávno zasadla na trón európskej architektúry, by bola zdemolovaná. Jej osud však ešte nenapísal závet a z chátrajúceho amsterdamského „paneláku“ sa stal víťaz najväčšej architektonickej súťaže na starom kontinente.

 

Ceny Mies van der Rohe 2017 za európsku architektúru sú rozdané a meno víťaza putuje do sveta. Nielen preto, že DeFlat Kleiburg sa stal symbolom nadčasového štýlu, ale hlavne pre svoj jedinečný príbeh, ktorý zažil neuveriteľný obrat. Porota tak nemala dôvod váhať a cenu udelila autorom projektu, ktorých práca opäť poukázala na význam architektúry ako takej.

Zdroj: oopeaa.com

 

Príbeh tohtoročného víťaza

 

DeFlat Kleiburg, ako bol  tento amsterdamský „panelák“ pomenovaný, má za sebou bohatú históriu. Šesťuholníkový objekt zo 60.rokov poznačil čas a s realizáciou ďalších modernejších rezidenčných komplexov postupne strácal renomé. Jeho vzhľad a vybavenie sa tak dostalo do alarmujúceho stavu až hrozila demolácia. K tej nakoniec nedošlo, pretože majitelia bytov sa spojili s dvoma architektonickými ateliérmi a nehnuteľnosti vrátili život.

Zdroj: aeccafe.com

 

Amsterdamský „panelák“ znova ožil

 

Cieľom rozsiahlej obnovy bola modernizácia, ktorá mala tomuto železobetónovému kolosu vdýchnuť nadčasovosť a vrátiť mu jeho schopnosť ponúknuť obyvateľom štandardné bývanie. Do hry vstúpili opravy interiérového vybavenia, nové výťahy či sanácia stien, no všetko tak, aby bol zachovaný pôvodný charakter konštrukcie a fasády. Zmeny sa týkali aj bytov, no tie obišli kúpeľne a kuchyne, vraj aby nájomníci prispôsobili priestory vlastnému vkusu.

Zdroj: miesarch.com  

Projekt porazil 354 konkurentov

 

Víťazstvo tohto projektu je o to cennejšie, že medzi kandidátmi na prvenstvo bolo obrovské množstvo ďalších skvelých diel. DeFlat Kleiburg však očaril porotu natoľko, že porazil 354 konkurentov z celej Európy. Vzácny titul z roku 2017 mu už tak nik nezoberie a po všetkých tých vzostupoch aj pádoch bude pre autorov adekvátnym zadosťučinením. Inšpirovať môže aj ostatných, ktorí cítia, že starým chátrajúcim budovám sa oplatí dať druhú šancu.

Zdroj: miesarch.com

 

Text : Róbert Bosák

Foto : world-architects.com, oopeaa.com, miesarch.com, www10.aeccafe.com