Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Americkí vedci prišli s nápadom, ako zlepšiť vlastnosti betónu

Napísal Róbert Bosák, 02.11.2019

Kvalitatívne vlastnosti radia betón medzi najlepšie stavebné materiály. Napriek svojej povestnej pevnosti a odolnosti má však takisto zopár nedostatkov. K tým patrí aj vznik trhlín, ktoré sa vytvárajú v rámci procesu tvrdnutia betónovej zmesi. Práve na to majú riešenie americkí vedci.

 

Jednoduché, účinné a cenovo dostupné. Nielen také je riešenie problému s praskaním betónu, v rámci ktorého by sa mohol v stavebníctve využívať nový prvok nazývaný SPoRA. Ten má označovať sférický porézny reaktívny agregát, ktorý bol vytvorený práve za účelom ochrany betónu pred vznikom spomínaných trhlín.

 

Čo je SPoRA a ako vzniká

 

Od nového materiálu netreba čakať nič veľké ani extravagantné. Jedná sa o malé nenápadné guľôčky, ktoré vedci zhotovili zo zvyškov uhoľného popola vyprodukovaného v elektrárňach. Ten sa pomocou chemických prípravkov spojí a vytvaruje do guľôčkových granúl. Potom sa vloží do pece s teplotou nad 1100 °C, kde sa za pár minút zmení na hotový materiál.

Zdroj: drexel.edu 


Ako má materiál fungovať

 

Keďže trhliny v betóne vznikajú vtedy, ak betónová zmes rýchlo schne, SPoRA má za úlohu udržať ju vlhkú, kým celá nestvrdne. Na to slúžia práve malé guľôčky, ktoré sa vkladajú do čerstvého betónu, kde absorbujú vodu, aby ju následne uvoľňovali do pomaly vyschýnajúcej zmesi. Stále prítomná vlhkosť tak zabráni tvorbe puklín a iných priehlbín v jej vnútri.

Zdroj: concrete2you.com 


Nový stavebný prvok okamžite vzbudil pozornosť. Stavebné firmy sa ihneď začali zaujímať o výsledky testovania, po ktorých majú byť známe ďalšie plusy aj mínusy. Samotní vedci už avizovali, že SPoRU nepredstavili iba kvôli zlepšovaniu vlastností betónu. Využívanie granúl v stavebníctve by zároveň pomáhalo pri redukcii prebytočných množstiev uhoľného odpadu. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: drexel.edu

Zdroj foto: drexel.edu, concrete2you.com