Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Americkí vedci predstavili revolučné polopriehľadné fotovoltaické panely

Napísal Róbert Bosák, 20.04.2021

Klasické fotovoltaické panely už nestačia, aspoň nie podľa skupiny amerických vedcov. Tí totiž prišli s možnosťou, ako vylepšiť fungovanie týchto technológií pomocou nových polopriehľadných článkov.

Zdroj: greenhousegrower.com 


Snaha o výrobu solárnych panelov, cez ktoré by prenikalo svetlo, nie je žiadnou novinkou. Už dávnejšie sa testovali napríklad priehľadné solárne sklá či iné unikátne vynálezy tohto typu. Vedecký tím zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne je ale prvým, ktorý prišiel s reálnou možnosťou inštalácie polopriehľadných fotovoltaických panelov do veľkých pestovateľských skleníkov.

Zdroj: greenhousegrower.com 


Výroba elektriny priamo vo vnútri skleníka

 

Revolučné fotovoltaické panely označované ako ST-OSC boli primárne navrhnuté práve pre skleníky. Práve v nich dokážu naplno ukázať obrovský potenciál pri zabezpečení energetickej neutrality daného objektu. Tieto panely, ktoré nahrádzajú strechu, totiž poslúžia ako generátor elektriny vyrábanej zo solárnej energie priamo vo vnútri skleníka. Navyše, inštalácia prináša ďalšie výhody, vďaka ktorým sa daný skleník stane maximálne sebestačným.

 

Technológia so schopnosťou regulácie teploty

 

O úsporu a úplnú sebestačnosť skleníka vybaveného takýmito polopriehľadnými článkami sa postará aj ich schopnosť regulovať teplotu vo vnútornom priestore. Tá bude smerodajná pre udržiavanie optimálneho prostredia v skleníku, ktoré si vďaka revolučnej technológii vyžiada pomerne menej energie. Plusom je aj schopnosť článkov prispôsobiť sa intenzite svetla a tým meniť jeho vlnovú dĺžku.

 

Bez negatívneho vplyvu na pestované rastliny

 

Pri testovaní panelov visel otáznik najmä nad ich vplyvom na rastliny. Napriek tomu, že ST-OSC produkujú čistú zelenú energiu, pre samotné rastliny môže byť nevhodná. Otáznym sa stáva hlavne vplyv takejto energie na priebeh fotosyntézy. Prvé testy na šalátoch ale priniesli prekvapujúce výsledky. Pri skúmaní zloženia rastlín vypestovaných v bežných podmienkach a pod týmito článkami vykázala zelenina rovnaké hodnoty.

Zdroj: scitechdaily.com 


Testy unikátnych polopriehľadných článkov budú pokračovať ďalej. Vedci ich musia vykonať aj s náročnejšími druhmi plodín. Všetko však nasvedčuje tomu, že už o pár rokov by na scénu mohli prísť nové sebestačné skleníky využívajúce revolučné fotovoltaické panely.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ncsu.edu

Zdroj foto: greenhousegrower.com, scitechdaily.com