Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Alternatívne strešné krytiny – 1.časť

Napísal Róbert Bosák, 13.02.2018

Netradičné alternatívne materiály, ktoré majú z dôvodu úspory alebo hľadania inovácie konkurovať tým zaužívaným, sa už dávnejšie dostali aj do predaja strešných krytín. Na 4 z nich sa pozrieme v dvojdielnom seriáli, ktorý odhalí ich výhody a možnosti využitia.

 

Výber strešnej krytiny sa podpíše na celkovej estetickej a praktickej stránke stavby. Ak teda chceme šetriť peniaze aj životné prostredie a vybrať si niektorú z alternatívnych krytín, mali by sme sa oboznámiť s ich vlastnosťami a s tým, či sú pre náš objekt vhodné. Nie všetky totiž dokážu splniť náročné požiadavky na kvalitu, komfort a dizajn.

Zdroj: zilinsko.sk

 

Plastová krytina – odolná a schopná imitovať najkrajšie škridle

 

V prípade plastovej krytiny môžeme vyzdvihnúť niekoľko pozitív, medzi ktorými je hlavne flexibilná estetická funkcia. Krytina môže verne imitovať drevenú aj keramickú škridlu, stačí ak si výrobcovia dajú záležať na dizajnovom prevedení. Problémom týchto krytín vyrábaných z recyklovaných plastov je ich nedostatok na našom trhu, čo ich dostáva na strechy tunajších domov len výnimočne.

Zdroj: plastovy-sindel.cz

 

Plusy a mínusy:


+ má celkom nízku hmotnosť, väčšinou váži len okolo 6 kg/ m2

+ vďaka nulovej nasiakavosti odoláva rôznym lišajníkom a plesniam

+ štýlový dizajn ju predurčuje na rekonštrukciu starších chát a zrubov

 

- krytina tohto typu sa pokladá pomocou systému debnenia

- využitie plastového variantu vyžaduje hydroizolačnú fóliu

- môže byť použitá len na strechy so sklonom od 20 stupňov

Zdroj: plastovy-sindel.cz

 

Vláknocementová krytina – pestrosť a široké dizajnové možnosti

 

Krytiny zhotovované z prvkov, ktorým dominuje kombinácia cementu a umelých vlákien, je súčasnou náhradou za škridle obohatené azbestom. Tie sa však dávnejšie vyhlásili za škodné a práve vláknocementové krytiny ich mali adekvátne zastúpiť. Vzhľadom na viacero pozitív sa im to celkom podarilo, no stále sa nájde mnoho stavebníkov odmietajúcich túto alternatívu.

Zdroj: ceskestavby.cz


Plusy a mínusy:

 

+ využitie ľahkých umelých vlákien zaisťuje krytine nízku hmotnosť

+ možnosť navrhnúť túto krytinu v niekoľkých farbách a imitáciách

+ skvelá tvarovateľnosť umožňuje vyrábať krytinu v rôznych štýloch 

 

- krytina musí byť položená tak, aby pod ňou ostal odvetrávaný priestor

- aplikovanie krytiny tohto druhu vyžaduje použitie hydroizolačnej fólie

Zdroj: ceskestavby.cz

 

Druhá časť krátkeho seriálu zameraného na alternatívne strešné krytiny nás čaká hneď zajtra. Po plastových a vláknocementových materiáloch prídu na rad asfaltové a o niečo tradičnejšie oceľové krytiny, ktoré si predstavíme z oboch uhlov pohľadov, čím vám skúsime pomôcť pri výbere toho správneho povrchu pre vašu strechu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: zilinsko.sk, plastovy-sindel.cz, ceskestavby.cz