Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Akú fasádu zvoliť pri obnove bytového domu?

Napísal Róbert Bosák, 15.03.2017

Význam fasád na nehnuteľnostiach je jasný. Chránia budovu pred vonkajšími vplyvmi, podporujú kompaktnosť konštrukcií a starajú sa o vkusný dizajn stavby. Práve preto je výber vhodného typu fasády pri obnove zásadný, obzvlášť ak ide o bytovky.

 

Banky, stavebné sporiteľne aj Štátny fond rozvoja bývania neustále pracujú na zefektívnení systému finančnej podpory obnovy budov. Aj preto sa počet obnovených bytových domov každoročne zvyšuje o niekoľko percent. Nie každá rekonštrukcia však prináša záruku vyššej kvality, pod čo sa najčastejšie podpisuje výber nesprávneho typu fasády. Práve od nej totiž závisí dizajn, príjemná vnútorná klíma aj celková kvalitatívna stránka nehnuteľnosti.

Zdroj: aostav.cz

 

Typ fasády podľa spôsobu aplikácie


Kontaktné – Pri aplikácii týchto fasád sa využíva systém pripevňovania izolačných vrstiev priamo na steny budov. Tie sa následne prekryjú sieťovinou a povrchovou omietkou, ktoré sa postarajú o výsledný vzhľad fasády. Táto metóda je využívaná najviac, nakoľko nevyžaduje príliš vysoké náklady.

 

Odvetrávané – Pri odvetrávaných fasádach môžeme hovoriť o porovnateľne vyššej kvalite, no za tú je potrebné priplatiť podstatne viac. Postup aplikácie začína tak ako pri kontaktných fasádach, teda pripevnením izolácie, akurát miesto povrchovej omietky sa necháva priestor na odvetranie obvodových stien, na ktoré sa uchytí fasádny obklad. Takéto fasády sa vyznačujú lepšími vlastnosťami, napríklad odolnosťou voči vlhkosti či efektívnejšou suchou montážou.

 

Materiály využívané pri realizácii fasád

 

Eternitové dosky – Eternit alebo ľudovo nazývaný vláknocement patrí k najobľúbenejším fasádnym materiálom. Vyrábajú sa v lisoch pod vysokým tlakovým napätím, čo dvíha úroveň ich kvality, vďaka čomu dokážu slúžiť bez väčších poškodení aj 40-50 rokov.

 

Keramické fasádne platne – Miesto medzi najznámejšími fasádnymi materiálmi si získala aj keramika, konkrétne v podobe platní. V tomto prípade ide o 100% prírodný materiál, nakoľko sa vyrábajú z hliny a vody, pričom kvalitu zabezpečuje proces výroby vypaľovaním.

 

Dosky zo zliatiny zinku, medzi a titánu – Málo známe, no o to viac zaujímavé sú fasádne dosky z týchto troch kvalitných prvkov. Nielenže sú odolné voči najnáročnejším klimatickým podmienkam, ale zvládajú filtrovať elektrosmog, čím zlepšujú kvalitu vnútorného prostredia.

 

Dosky z hliníka a ocele – Nemenej využívané sú aj špeciálne hliníkové alebo oceľové dosky. Oba materiály sú známe pevnosťou a tvarovateľnosťou, čím dokážu zaistiť fasáde dlhoročnú životnosť.

 

Alternatívne materiály imitujúce drevo -  Zabudnúť nesmieme na drevo a jeho alternatívne imitácie, ktoré prinášajú najkrajší dizajn, aký môže fasády vôbec zdobiť. Ide o drevokompozit alebo laminátové dosky, ktoré sa pýšia vynikajúcom pomerom ceny a kvality.

Zdroj: aostav.cz

 

Vzhľad a kvalita fasády bude pri snahe obnovovať bytové domy do plnej krásy a maximálnej funkčnosti vždy smerodajná. Ak sa majitelia bytov dohodnú na výbere správnych materiálov a dajú si záležať na vhodnom postupe aplikácie, cieľ vykonať obnovu čo najefektívnejšie sa im podarí splniť.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : sagnervladimir.cz, aostav.cz