Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ako vykurovať chaty a chalupy

Napísal PR článok, 25.05.2022

Teplo a spôsob vykurovania dokážu spríjemniť alebo úplne pokaziť pobyt na chalupe. Prečítajte si, aké sú možnosti a trendy kúrenia v rekreačných domoch.

 

Nové dotačné programy


V máji 2022 sa spustilo ďalšie, už tretie, pokračovanie dotačného programu Zelená domácnostiam. Domácnosti tak môžu znovu požiadať o podporu na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Dotačné programy na výmenu vykurovania platia pre tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. Podpora sa týka kotlov na spaľovanie peliet, brikiet, štiepok a kotlov na splyňovanie kusového dreva. Nevyhnutnou podmienkou je náhrada kotla na spaľovanie tuhých fosílnych palív – uhlia.


Ako nezamrznúť a ušetriť

Nasledujúce spôsoby vykurovania sú medzi chalupármi obľúbené a niektoré sa dajú medzi sebou aj vhodne kombinovať.



Kotly na tuhé palivo


Zajímavým variantom na vykurovanie chát a chalúp je kotly na tuhé palivo. Kotly sa delia podľa používaného paliva a aj podľa stupňa automatizácie. Kotly na biomasu sú ekologické, v porovnaní so všetkými možnosťami aj ekonomické. Spotreba kotlov na pelety pre menší rodinný dom sa pohybuje okolo 4,5 až 5 ton peliet za vykurovaciu sezónu. Pri kotloch na drevo sa majitelia podobne veľkého domu dostanú na spotrebu asi 15 metrov kubických dreva. Nebojte sa investovať do tohto typu kúrenia, pretože súčasný kotol na tuhé palivo je naozaj veľmi účinný.

Krb alebo krbové kachle


Krby a krbové kachle sú dlhodobo veľmi populárne. Krásne vyhrejú priestor, môžete pri nich relaxovať a zároveň sú dizajnovým kúskom, ktorý zútulní príbytok. Ďalším benefitom je, že vďaka prehrievajúcemu vzduchu nemusíte riešiť zamŕzajúcu vodu vo vykurovacom systéme.

 

Na trhu sú dve verzie: peletové krby, ktoré sami dávkujú pelety do horáka, a klasické krby na drevo. Krby a krbové kachle na pelety sa sami zapália a neriešite ani prikladanie. Môžete tak prísť do už vyhriateho objektu a odpadá aj nutnosť starať sa o udržiavanie ohňa v noci.

 

V krboch a krbových kachliach na drevo, samozrejme, nie je možné zapáliť oheň na diaľku a ani nie je bežné, že by niekto pravidelne prikladal do krbu celú noc. Preto sa často kombinujú napríklad s elektrokotlom, ktorý sa dá zapnúť aj vzdialene.

 

Elektrokotol


Elektrokotol kúri vykurovacou špirálou, ktorá ohrieva vodu v kotli a tým aj v radiátoroch. Chalupári si do vykurovacieho systému, ktorý je pretkaný budovou, často pridávajú nemrznúcu zmes, aby predišli zničeniu vykurovacej sústavy. Výhodou elektrokotla je, že sa dá zapnúť z mobilu alebo počítača na diaľku. Vďaka tomu prichádzate do vyhriateho domu. Jediný, avšak pre niekoho zásadný problém, je vysoký účet za elektrinu.


Kotol na drevo s akumulačnou nádobou


Prvou možnosťou sú kotly na drevo. Do všetkých kotlov tohto typu musíte ručne prikladať bez možnosti vzdialeného prístupu a ovládania. Niektorí chalupári to však oceňujú, pretože si pri obstarávaní rodinného tepla odpočinú od pracovného týždňa. Navyše vôňa dreva prevonia celý priestor. Ako hovorí Ing. Jaroslava Bašová z českej firmy OPOP: Teplo z dreva na niektorých používateľov pôsobí inak. Tvrdia, že toto teplo je trvalejšie a výhrevnejšie.


Kotly na drevo sa tiež kombinujú s akumulačnou nádobou. Nemrznúcu zmes pridáte do vykurovacieho systému, aby vám voda v zime nezamrzla. Vďaka tomu nemusíte v zime nepretržite prikladať, a keď nekúrite, využívate teplo z akumulačnej nádoby.


Kotol na pelety


Čoraz obľúbenejšie sú kotly na pelety. Pelety sú ekologické a dostupné palivo, ktoré sa do kotlov ľahko dopĺňa. Používatelia len dosypávajú pelety do zásobníka a kotol ovládajú termostatom, mobilom alebo počítačom, a to pokojne aj z iného mesta. Prichádzajú tak do vyhriatej chalupy.


Kombinovaný kotol na drevo a pelety


Kombinovaný kotol na drevo a pelety je používateľsky najpohodlnejšie riešenie, má však aj najvyššiu cenu za nákup kotla. Kotol na pelety je automatický, kotol na drevo ručný. Vzdialetne teda nastavíte čas, kedy chcete mať na chate teplo, a po príchode môžete prejsť na dostupné a lacnejšie kúrenie drevom.


Ďalším plusom je, že po vyhorení dreva dokáže kotol sám prejsť na automatickú prevádzku. Jeho jediná nevýhoda je vyššia vstupná investícia, ktorú však môžete výrazne znížiť vďaka dotáciám v rámci programu Zelená domácnostiam.


Tepelné čerpadlá


Tepelná čerpadlá spomíname najmä kvôli dotačným programom, chalupári si ich však pre vysoké vstupné náklady príliš často nekupujú. Náhradné diely sú tiež veľmi drahé.


Čerpadlá sa rozdeľujú na typy podľa elementu, ktorý využívajú. Najbežnejšie sú vzduch–voda, zem–voda a voda–voda. Výhoda čerpadiel je, že šetria miesto v dome. Nepotrebujú totiž komín, priestor na palivo, ani špeciálnu miestnosť (kotolňu). Sú tiež prakticky bezobslužné, teplotu regulujete termostatom v chalupe či na diaľku z aplikácie.

 

Ďalšie zdroje vykurovania


Ďalšou možnosťou, teraz už však na ústupe, je kúrenie vykurovacím olejom. Ide o neekologický a drahý variant. Uchyľujú sa k nemu napríklad chatári v oblastiach, kde nie je dostupný plyn. Princíp je taký, že v kotli na vykurovací olej je umiestnený olejový horák, ktorý zahrieva výmenník s vykurovacou vodou. Kotol sa dá aktivovať aj na diaľku, nádrž s olejom sa však musí dopĺňať.

 

Ani kúrenie propán butánom nie je ekologické a lacné. Treba dopĺňať plyn v plynových fľašiach alebo mať zásobník plynu v záhrade.


Šetrite peniaze, čas, zdravie aj nervy


Pustiť sa do renovácie kúrenia nie je lacná a jednoduchá záležitosť. Vďaka možnému financovaniu výmeny z dotačných programov pre kotol na pevné palivo a tepelné čerpadlá sa môžete dostať na veľmi slušnú cenu. Pre hladký priebeh odporúčame všetko konzultovať s montážnou firmou, ktorá vám poradí, aký zdroj tepla sa najviac hodí k vašim požiadavkám a možnostiam.