Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ako pripraviť nehnuteľnosť na úspešnú obhliadku?

Napísal admin, 14.02.2017

Každý predávajúci chce svoju nehnuteľnosť predať za čo najvyššiu cenu a v čo najkratšom čase. Zoznam úloh, ktoré vám pomôžu nehnuteľnosť predať za najvýhodnejších podmienok, som zhrnul do troch bodov. Samotná obhliadka má totiž rozhodujúci význam pre to, či sa vaša nehnuteľnosť stane domovom záujemcu - kupujúceho. V nasledujúcich riadkoch sa budem snažiť vysvetliť ako nehnuteľnosť najlepšie prezentovať a naopak, akým veciam sa vyhnúť pri samotnej obhliadke. Vychádzam pritom aj zo skúseností realitných maklérov našej realitnej kancelárie, aby som mohol predstaviť čo najreprezentatívnejšiu vzorku názorov na túto problematiku.

Zdroj: diamondreality.sk

1, Opraviť, upratať, uskladniť:

Každá, aj tá najluxusnejšia nehnuteľnosť, potrebuje z času na čas opraviť a doladiť maličkosti. Pokiaľ ste tak neurobili, tak čas pred obhliadkou využite na opravu napr. nefunkčnej brány, prasknutej dlažby, či výmenu rozbitého okna. Snažte sa odstrániť aj drobné nedostatky, ako nefunkčnú kľučku, pokazenú zámku na dverách, kvapkajúci kohútik, či vypálenú žiarovku, pretože aj takéto maličkosti môžu záujemcu o nehnuteľnosť ovplyvniť, aby vašu nehnuteľnosť nekúpil. Mojim klientom zvyknem odporúčať aj premaľovanie exteriéru neutrálnou farbou, a to hlavne v prípadoch, keď je nehnuteľnosť vymaľovaná krikľavo.

Samozrejme, základnou povinnosťou každého majiteľa je nehnuteľnosť poriadne upratať. Občas sa mi stáva, že v hnuteľnosti, ktorú predávam, má majiteľ neporiadok a potenciálny záujemca ohŕňa nosom pri obhliadke. Áno, každý záujemca je iný, a to, čo sa môže zdať jednému ako poriadok, môže iný vnímať naopak, no každý však vie, že prvý dojem má často rozhodujúci vplyv na voľbu záujemcu kúpiť, či nekúpiť ponúkaný objekt. Pokiaľ je to možné, zabezpečte na čas obhliadky, aby vaši domáci miláčikovia neboli v predávanej nehnuteľnosti.

Zdroj: diamondreality.sk

Vašu nehnuteľnosť začnite v prvom rade vnímať ako obchodný artikel, a preto by ste nemali zabudnúť všetky osobné fotografie, rôzne sošky, magnetky na chladničke, zbierky a iné osobné záležitosti schovať na čas obhliadky povedzme do skríň, mimo pozornosti kupujúceho. Z kúpeľne vypracte mokré uteráky, holiace potreby, tampóny, atď., a vyvarujte sa preplneným policiam s rôznou kozmetikou. Nevkusné a nevhodné veci odpracte do pivnice alebo garáže. Snažte sa o to, aby interiér nehnuteľnosti pôsobil príjemným a presvetleným, priestranným dojmom. Sviežu vôňu zabezpečte osviežovačom vzduchu. Dajte ale pozor, aby ste miestnosť zbytočne nenavoňali príliš silnou a vtieravou arómou. Často dokonca stačí, ak sa nehnuteľnosť pred samotnou obhliadkou len kvalitne vyvetrá. Odporúčam pred a samozrejme aj počas obhliadky v byte nefajčiť.

2, Priateľská atmosféra – rada na nezaplatenie:

Skúste si na obhliadke nehnuteľnosti predstaviť seba v pozícii kupujúceho. Boli by ste spokojný keby sa na vás predávajúci mračil? Alebo bol arogantný a nevrlý? Určite nie. Pokúste sa preto navodiť príjemnú atmosféru. Opýtajte sa záujemcu, či si nedá kávu, čaj, prípadne pohár vody. Veľmi sa mi osvedčilo, keď na kuchynskom stole boli čerstvo napečené koláče, ktoré svojou vôňou navodili ozajstný pocit domova.

Vyvarujte sa invektívam, sarkastickým poznámkam a zahlcovaním záujemcu svojimi osobnými problémami. Pokiaľ sa necítite dobre, alebo ste mali ťažký deň, tak radšej obhliadku preložte na iný termín. Záujemca si rýchlo všimne, že nie ste vo svojej koži a môže si myslieť, že skrývate niečo, čo by o nehnuteľnosti mal vedieť, no vy mu to povedať nechcete.

Hovorí sa, že lož má krátke nohy, preto kupujúcemu poskytnite len pravdivé informácie. Podotýkam, že v slovenskom právnom poriadku v § 501 Občianskeho zákonníka existuje pojem skryté vady. V prípade, ak sa neskôr zistí, že ste kupujúceho úmyselne zaviedli, tak má kupujúci právo na primeranú zľavu z dohodnutej ceny, zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady alebo dokonca v prípade, ak ide o nedostatok, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, aj právo od zmluvy odstúpiť.

3, Nechajte hovoriť makléra, ten má skúsenosti s prezentáciou a predajom

Veľakrát sa stane, že predávajúci takmer nepripustí makléra k slovu, pretože si myslí, že svoju nehnuteľnosť vie odprezentovať najlepšie on sám. Nie je to pravda, pretože skúsený realitný maklér už veľa takýchto nehnuteľností  prezentoval a predal,  preto vie, čo má na nehnuteľnosti vyzdvihnúť a naopak, ktorým veciam sa má venovať len okrajovo.

Pred samotnou obhliadkou sa dohodnite s maklérom, kto v prípade potreby bude komunikovať so záujemcom o konečnej predajnej cene nehnuteľnosti. Dobrý realitný maklér je spravidla aj dobrým obchodníkom, takže vám dohodne najlepšiu možnú cenu predávanej nehnuteľnosti.

Autor článku:

Lukáš Sopko,

realitný maklér a konateľ realitnej kancelárie Diamond Reality, s.r.o. so sídlom v Košiciach