Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ako najlepšie usporiadať kuchyňu

Napísal admin, 14.11.2018

Miestnosť kuchyne leží na pomedzí pracovného a obytného priestoru. Niekto sa v nej priveľa nezohreje a niekto tu naopak trávi väčšinu svojho voľného času. V oboch prípadoch je však dôležité, aby tu prebiehala hladká a plynulá prevádzka, ktorú zaistí iba správne usporiadanie kuchynských zón.

https://lh5.googleusercontent.com/-kFTvrU95FkiY8aYVnEaGPDE5oNWK78oaN_KOk4bQuaBi_TCYg0vujjA8nK1lqDQpqkXj3UG83z0KJJrNGyAE31pfpsGjBpJPfnKThQ2zOHkyFL1TZiEegolAUSdKjLSq1nKThla

Zdroj: favi.sk

 

1. Ako správne postupovať


Predstaviť si nadväznosť jednotlivých prác na kuchynskej linke nie je v skutočnosti žiadna veda.

- Najprv potrebujete suroviny, ktoré máte niekde uskladnené, najčastejšie v chladničke či potravinovej skrini. Považujme to teda za bod, z ktorého budeme vychádzať. 

- Tieto suroviny si potrebujete niekam odložiť pre ďalšie spracovanie - na chladničku by teda v ideálnom prípade mala nadväzovať odkladacia plocha.

- Pripravené suroviny často potrebujú očistiť a umyť, k tomu je, samozrejme, vhodné správne umiestnený kuchynský drez.

- Teraz prichádza na radu samotné varenie - krájanie, sekanie, miešanie, strúhanie a pod., to všetko na dostatočne veľkej a dobre osvetlenej pracovnej ploche.

- Potom už zostáva len pripravené suroviny tepelne spracovať na nadväzujúcej varnej ploche, ktorú ešte nezabudnite doplniť ďalšou odkladacou plochou na odloženie hotových pokrmov.


2. Každý krok sa počíta


Ak nechcete v kuchyni nabehať zbytočné kilometre, je veľmi dôležité základné schéma prác doplniť správnym rozložením kuchynského náradia. Riad a panvice majte vždy po ruke pri vašej varnej ploche, rovnako tak varešky, naberačky, metličky a všetko, čo potrebujete k vareniu na šporáku. Pri pracovnej ploche potom majte dostupné dosky na krájanie, nože misky a riad pre servírovanie. Vedľa kuchynského drezu je zase výhodné umiestniť odpadovú zónu a odkladanie čistiacich prostriedkov.


3. Aby vás nebolel chrbát


Správne rozloženie pracovných zón je tiež treba podporiť vhodným výškovým usporiadaním. Nie je to však nijak jednoduchá úloha. Každý člen domácnosti je inak vysoký a má teda rozdielny dosah. Je dôležité zvážiť, kto bude v kuchyni tráviť najviac času a nájsť vhodný kompromis.


V moderných kuchyniach sa stále častejšie využívajú výsuvné systémy namiesto klasických skriniek s otváracími dvierkami. Je to práve kvôli vhodnejšej výškovej ergonómii, lebo sa nemusíte toľko ohýbať, aby ste dosiahli do nižších miest. Okrem toho máte tiež vo výsuvných dieloch väčší prehľad o uloženom riade.


4. Ako rozmiestniť spotrebiče


Pohodlná kuchynská prevádzka nie je určená iba rozmermi pracovných plôch, ale je dôležité tiež správne rozmiestnenie spotrebičov, na ktoré je treba myslieť už pri návrhu rozvodov. Napríklad umývačku je vhodné umiestniť v blízkosti kuchynského drezu, lebo riad je obvykle pred uložením do umývačky potrebné opláchnuť od hrubých nečistôt.


V prípade spotrebičov na varenie sa dnes stále častejšie využíva zabudovanie do kuchynskej steny. Platí to predovšetkým pre pečiace či mikrovlnné trúby, ktoré sa vám budú vo vyšších polohách lepšie obsluhovať.


Rozmiestnenie malých kuchynských spotrebičov potom záleží na početnosti ich používania. Ak ste zvyknutí si každý deň variť kávu, bude vhodné nájsť stále miesto pre váš kávovar či rýchlovarnú kanvicu a to najlepšie tam, kde vám nebudú prekážať počas varenia. Dajte si tiež pozor na umiestňovanie malých spotrebičov v blízkosti varnej plochy, lebo pri varení vznikajú nečistoty, ktoré sa na spotrebičoch ľahko usadzujú a vyžadujú tak veľmi častú údržbu. Spotrebiče, ktoré nepoužívate príliš často, radšej ukladajte do skriniek a výsuvných priestorov.

 

5. Správne usporiadanie vzhľadom k okenným otvorom


Rozloženie vašej kuchyne môže byť tiež limitované plochou okien, ktoré prináša isté obmedzenia. V prvom rade nie je vhodné pod okenný otvor umiestňovať kuchynský drez a varnú plochu. V prípade drezu je to predovšetkým kvôli vodovodnej batérii, ktorá by mohla prekážať pri otváraní okna, ak má však vaše okno dostatočne vysoký parapet, môžete pri voľbe nie príliš vysokej batérie túto podmienku porušiť.


Pri varnej ploche je situácia zložitejšia, pretože obvykle nastáva vážny problém s umiestnením odsávača pary. Rozhodne si nemyslite, že by ste kvalitný digestor mohli nahradiť prirodzeným vetraním. Je teda najvhodnejšie pod okno umiestniť pracovnú plochu, čím si nespôsobíte neskoršie komplikácie a ešte si zaistíte dobré svetelné podmienky pri varení. Nezabudnite však, že vás okenný otvor tiež obmedzuje z hľadiska umiestnenia horných skriniek.


6. Aký je teda vhodný tvar kuchynskej linky?


Z hľadiska vzdialenosti, ktorú musíte prekonávať medzi jednotlivými pracovnými zónami, sa javí ako najmenej vhodný systém s priamou kuchynskou linkou. U ostatných systémov sú vzájomné vzdialenosti menšie a vaša práca bude o to rýchlejšia. Pracovný postup zostane rovnaký, avšak namiesto priamej línie bude orientovaný do trojuholníka s hlavnými bodmi skladovanie - umývanie - varenie, medzi ním budú umiestnené príslušné pracovné či odkladacie plochy.


Ak teda viete, že varíte radi a často, neváhajte a vyberte si kuchynskú linku rozloženú do viacerých strán. Musíte na to mať však dostatok priestoru. Priame kuchynské linky sú totiž obvykle zariaďované v malých kuchyniach, kde nie je miesto pre iné riešenie. Vo viacstranných zostavách tiež môžete viac experimentovať s rôznymi výškami pracovných plôch. veľký výber kuchynských liniek nájdete napríklad na najväčšom vyhľadávači nábytku FAVI.sk.


PR článok

Zdroj: Favi online s.r.o.

Foto: Favi online s.r.o.