Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

80 rokov budovy Pentagónu

Napísal Róbert Bosák, 14.02.2023

September 1941. Američania ešte netušia, že o niekoľko týždňov sa ocitnú v 2. svetovej vojne. Napriek tomu spúšťajú výstavbu jednej z najväčších budov na svete. Pentagón je po niekoľkých mesiacoch hotový. Svoj účel plní aj po 80 rokoch.

 

Dnes je to presne mesiac, čo americký Pentagón oslávil ďalšie okrúhle výročie. Písal sa 14. január 1943, keď sa po niekoľkých mesiacoch stavebných prác oficiálne ukončila výstavba slávneho administratívno-vojenského komplexu v meste Arlington. Objekt pôvodne nemal slúžiť ako sídlo ministerstva vojny, resp. obrany, no kvôli malej kapacite iných objektov ho obsadili práve predstavitelia tohto rezortu. Zdržiavajú sa v ňom už 80 rokov.

Zdroj: pixabay.com

 

História budovy Pentagónu

 

Výstavba legendárnej budovy začala 11. septembra 1941, presne 60 rokov pred útokom na Pentagón a newyorské „dvojičky“. Realizácia bola výsledkom iniciatívy generála Brehona B. Somervella, ktorý prišiel s ideou dočasného využitia väčšej centrály v blízkosti Washingtonu. Pentagón mal slúžiť ako sídlo ministerstva len do skončenia vojny. Po nej sa mal premeniť na kancelársky alebo nemocničný komplex. 5-uholníková stavba ale ostala v rukách rezortu aj po ukončení bojov. Polohou, kapacitou aj vybavením plnila nároky predstaviteľov ministerstva aj v ďalších desaťročiach vrátane obdobia studenej vojny, kedy opäť zohrávala významnú úlohu a stala sa symbolom USA s 80-ročnou históriou. Jej príbeh neukončil ani útok z 11. septembra 2001, pri ktorom zomrelo 125 ľudí zdržiavajúcich sa v objekte.

 

Budova Pentagónu v číslach:

 

- názov budovy je odvodený od tvaru päťuholníka

- objekt má 5 nadzemných a 2 podzemné podlažia

- podlahová plocha dosahuje viac ako 600 000 m²

- v interiéri sú chodby a koridory s dĺžkou 28 km

- komplex v súčasnosti pojme okolo 30 000 ľudí

- v jeho strede je nádvorie s rozlohou 20 000 m²

- v okolí budovy sú parkoviská s výmerou 27 ha

- pri Pentagóne môže parkovať takmer 9000 áut

Zdroj: pixabay.com

 

Vybrané čísla robia z Pentagónu jednu z najväčších budov na svete. Medzi administratívnymi objektmi jej údajne patrí celosvetové prvenstvo. Celý komplex bol v 90. rokoch vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V priebehu záverečnej dekády minulého storočia prešiel väčšími rekonštrukčnými zásahmi. Ďalšiu rekonštrukciu podstúpil krátko po spomínanom útoku z 11. septembra. Náklady na obnovu sa vyšplhali na 740 mil. USD. Budova bola zrekonštruovaná za 9 mesiacov a v súčasnosti naďalej slúži ako hlavné sídlo Ministerstva obrany USA a Zboru náčelníkov štábu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com