Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

8 originálnych veľkonočných zvykov zo sveta

Napísal Róbert Bosák, 19.04.2019

Pri príležitosti Veľkej noci sa trochu netradične pozrieme na to, ako tieto sviatky slávia v rôznych kútoch sveta. Šibačka, maľovanie kraslíc či bláznivé oblievačky totiž nie sú jedinými zvykmi, ktoré sa s týmito dňami spájajú.

 

Iný kraj, iný mrav. Toto staré známe príslovie platí aj v prípade osláv Veľkej noci. Tá má síce rovnaké posolstvo takmer po celom svete, no prežívanie sviatočných dní prebieha všade inak. Svedčia o tom aj zaužívané veľkonočné zvyky, resp. tradície z 8 nižšie uvedených krajín.

 

1. Írsko – Íri sú známi svojou vášňou pre tanec a zábavu, čo sa potvrdzuje aj počas Veľkej noci. Vtedy organizujú súťaže v tanci, ktorých výhercovia získavajú hlavnú cenu v podobe lahodných koláčikov. Populárne je aj gúľanie vajíčok pomocou lyžičky alebo paličky, pričom cieľom je dopraviť ich do cieľa čo najrýchlejšie a bez poškodení.

 

2. Fínsko – Za peknými zvykmi môžeme ísť aj na chladný sever, kde pretrvávajú originálne tradície v každej krajine. Vo Fínsku dokonca pripomínajú Halloween, pretože deti v krojoch a s pomaľovanou tvárou chodia po domoch a žobrú sladkosti či peniaze. Večer im pomáhajú aj rodičia, ktorí navyše zapaľujú ohne, aby odohnali veľkopiatkové zlé sily.

Zdroj: www.gofinland.fi 


3. Nórsko – Kým Fíni zažívajú obdobu Halloweenu, Nóri sa oddávajú literatúre, konkrétne knihám s tematikou krimi, pri ktorých čítaní majú za úlohu riešiť rôzne detektívne zápletky. Sviatky sú zároveň symbolicky tým najlepším časom, kedy môžu autori vydávať svoje diela.

 

4. Cyprus – Veľká noc na Cypre je zároveň obdobím veľkej očisty, aspoň tej v domácnosti určite. Skupiny mladíkov totiž pália nepotrebný nábytok a popritom hľadajú drevo, ktoré im slúži na vatry. Tí, ktorých vatra je najvyššia, sa následne stávajú víťazmi prestížnej sviatočnej súťaže.

Zdroj: www.pixabay.com 


5. Grécko – Čím viac smerom na juh, tým sú oslavy živšie, hlučnejšie a temperamentnejšie. Na niektorých gréckych ostrovoch, najmä na Korfu, vyhadzujú na znak radosti z Kristovho vzkriesenia z okien hlinené vázy a krčahy, aby dali poriadnym rámusom na známosť, že Ježiš premohol smrť.

 

6. Portugalsko – Portugalci asi Judášovi jeho zradu neodpustili, inak by každý rok nestavali hranice a nepálili na nich slamené postavičky s jeho podobizňou. Chýbať nesmie ani tradičný obrad a ďalšie sviatočné liturgie, po ktorých prichádza čas na chutné špeciality, napr. opekané jahniatko alebo kozliatko.

Zdroj: creti.co 


7. Filipíny – Extrémnejšie veľkonočné zvyky majú po Portugalsku aj na Filipínach. Tam sa veriaci už každoročne nechávajú ukrižovať alebo sa aspoň poriadne zbičujú, čo symbolizuje očistu od hriechov napáchaných počas roka.

 

8. Bermudy – Nádherný ostrovný štát patrí medzi krajiny s najnetradičnejšími veľkonočnými zvykmi. Miestni tam v rámci osláv púšťajú šarkany, čím si pripomínajú vznik tradície šírenej na počesť učiteľa, ktorý žiakom vysvetľoval biblický príbeh pomocou šarkana v tvare kríža.

Zdroj: www.pixabay.com 


Väčšina z nás zrejme ostane pri tradičných slovenských zvykoch. Šibačka, oblievačka, sladké vajíčka a u veriacich aj návšteva kostola, to všetko robí tunajšiu Veľkú noc výnimočnou. Na záver tak ostáva len zaželať, aby ste si aj tento rok vychutnali to naše pravé slovenské a užili dostatok sviatočnej zábavy.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pixabay.com, www.gofinland.fi, creti.co