Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

8 cintorínov, ktoré sú vyhľadávaným turistickým cieľom

Napísal Róbert Bosák, 01.11.2019

Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých budú na cintorínoch opäť masy ľudí. Niektoré z nich sú na to zvyknuté po celý rok.  Znie to trochu morbídne, no aj pietne miesta môžu byť vyhľadávaným turistickým cieľom, či už kvôli obdivuhodnej architektonickej práci, nevyčísliteľnej historickej hodnote alebo spomienkam na velikánov dejín.

 

1. Forest Lawn (Los Angeles, USA)

Uvoľnenú atmosféru, ktorá je pre Los Angeles typická, cítiť ešte aj na cintorínoch. V prípade Forest Lawn to platí dvojnásobne. Pietne miesto s jazierkami a umeleckými sochami je skôr parkom, v ktorom sa dokonca konajú aj svadby.

Zdroj: Sage - www.flickr.com 


2. Zentralfriedhof (Viedeň, Rakúsko)

Nielenže patrí k najväčším, ale určite aj k najslávnejším. Minimálne kvôli menám, ktoré sú na Centrálnom cintoríne vo Viedni pochované. Pojmy ako Mozart, Beethoven alebo F. Schubert dokážu prilákať na toto pietne miesto tisícky návštevníkov ročne.

Zdroj: Bwag – www.wikipedia.org 


3. Pére Lachaise (Paríž, Francúzsko)

Kým vo Viedni sú pochovaní prevažne velikáni domácej hudobnej smotánky, v Paríži si našli miesto aj zahraničné hviezdy ako Jim Morrison alebo Fryderyk Chopin. Podľa niektorých sú ich telá na jednom z najkrajších cintorínov sveta, ktorý je vďaka dobre presvetleným uličkám a viacerým monumentálnym pomníkom zároveň obľúbenou vychádzkovou lokalitou.

Zdroj: www.thinkstockphotos.co.uk


4. Ohlsdorf Friedhof (Hamburg, Nemecko)

Na cintoríne v Hamburgu síce nie je príliš veľa slávnych mien, no v porovnaní s Viedňou či Parížom  tu našlo večný odpočinok vyše 1,5 mil. ľudí. Mesto dokonca ponúka návštevníkom možnosť pohybu po cintoríne pomocou mikrobusu.

Zdroj: www.ohlsdorf.de 


5. Okunion (Kója, Japonsko)

Na starý budhistický cintorín situovaný priamo na vrchole Kóya sa mikrobusom určite dostať nedá. Peší výstup naň tak aspoň umožní nájsť si čas na tiché rozjímanie. To môže pokračovať aj v jednom z chrámov, ktoré sú súčasťou rozsiahleho cintorína so zhruba 200 000 hrobmi.

Zdroj: www.japan-guide.com 


6. Highgate Cemetery (Londýn, Anglicko)

Staré historické cintoríny nechýbajú ani v Anglicku. K tým patrí aj Highgate Cemetery, ktorý síce vznikol „len“ v úvodnej polovici 19. storočia, no jeho ponurá atmosféra plná starobylých hrobiek z neho vytvára priam posvätné spomienkové miesto viktoriánskej éry.

Zdroj: highgatecemetery.org 


7.  Cimitirul Vesel (Sapanta, Rumunsko)

V rumunskej dedinke Sapanta poňali spomienky na blízkych celkom iným spôsobom. Veselý cintorín, ako je tamojšie „pietne miesto“ pomenované, je plné krížov a náhrobných kameňov pomaľovaných tradičnými ľudovými motívmi.

Zdroj: turismistoric.ro 


8. Symbolický cintorín pri Popradskom plese (Vysoké Tatry)

Maľované kríže na cintoríne máme aj u nás. Či už na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese, ktorý spomína na obete tatranskej vysokohorskej turistiky, alebo v Detve, kde sú takéto diela súčasťou tradičných podpolianskych zvykov. Aj vďaka nim sa radíme medzi štáty, kde sa nájdu cintoríny navštevované častejšie ako len v období okolo 1. novembra.

Zdroj: tatrami.sk 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: forestlawn.com, Sage - www.flickr.com, Bwag – www.wikipedia.org, www.thinkstockphotos.co.uk, www.ohlsdorf.de, www.japan-guide.com, highgatecemetery.org, turismistoric.ro, tatrami.sk