Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

7 žien, ktoré zmenili svetovú architektúru

Napísal Róbert Bosák, 09.03.2021

Pri príležitosti včerajšieho sviatku MDŽ si ľudia v rôznych častiach planéty pripomínali aj významné ženy, ktoré zmenili svet. Niekoľko ich pôsobilo, resp. v súčasnosti naďalej pôsobí aj v oblasti architektúry.

 

1. Marion Mahony Griffin

Americká umelkyňa sa považuje za oficiálne prvú ženskú architektku na svete, ktorá mohla navrhovať diela s riadnou licenciou. Jej kariéra sa rozbehla s príchodom 20. storočia. Neskôr začala vydávať aj publikácie a vzdelávať mladých architektov.

Zdroj: classicist.org


2. Lina Bo Bardi

Narodila sa v Ríme, no najväčšiu inšpiráciu pri tvorbe návrhov modernistických stavieb našla v Brazílii, kde prežila väčšinu života. V Brazílii sa nachádzajú aj mnohé z jej stavieb, medzi ktorými nechýba slávne divadlo Teatro Oficina či Múzeum umenia v Sao Paulo.

Zdroj: archinect.com 


3. M. Rosaria Piomelli

Rodáčka z talianskeho Neapolu sa zapísala do histórie aj bez pestrého zoznamu navrhnutých stavieb. V roku 1980, keď ju vymenovali za dekanku na CCNY School of  Architecture, sa jej podarilo stať vôbec prvou dekankou na architektonickej vysokej škole v USA.

Zdroj: inscribingarchitecture.com 


4. Zaha Hadid

Na konci marca to bude presne 5 rokov, čo iracká rodáčka považovaná v čase svojej najväčšej slávy za prvú dámu svetovej architektúry umrela. Jej dekonštruktivistické a organické diela vidieť v mestách po celom svete, pričom za niektoré si vyslúžila aj prestížne ocenenia.

Zdroj: vogue.com


5. Kazuyo Sejima

Niekoľko prestížnych cien bolo udelených aj japonskej architektke, ktorá sa stala len druhou ženskou laureátkou Pritzkerovej ceny v histórii. Získala ju v roku 2010 spoločne so svojím spolupracovníkom Ryuem Nishizawom.

Zdroj: archinect.com 


6. a 7. Yvonne Farrell a Shelley McNamara

Ženám sa podarilo získať aj poslednú udelenú Pritzkerovu cenu. V roku 2020 sa však o ňu nedelila žena s mužom, ale dve ženy. Laureátkami sa stali členky írskeho ateliéru Grafton Architects, ktoré spolupracujú na návrhoch unikátnych betónových stavieb zhruba 40 rokov.

Zdroj: Ste Murray 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: classicist.org, archinect.com, inscribingarchitecture.com, vogue.com, Ste Murray