Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

7 pekných a ľahko pestovateľných druhov do zimnej záhrady

Napísal Róbert Bosák, 19.11.2018

Na príchod zimy si ešte pár týždňov počkáme, no zimné záhrady v rodinných domoch sa pomaly začali prebúdzať. Pre tých, ktorí v nich chcú umiestniť nové rastliny, máme pár tipov k výberu 7 pekných a ľahko pestovateľných druhov.

Zdroj: www.jis.cz 


Glorióza – Nie nadarmo volajú túto popínavú rastlinu schopnú vytiahnuť sa do výšky 2 m exotická kráska. Nielenže pochádza z teplých častí Afriky, jej kvety nepravidelného tvaru sú skvelým odrazom najpestrejších obrázkov z tropickej prírody.

Zdroj: www.plantica.cz 


Ibištek – Zhruba 2-metrový ker skrášľuje záhrady po celom svete vrátane Slovenska. U nás sa však v zime zdržiava iba v tých zimných, kde si môže užívať podstatne lepšie podmienky ako vonku. Poteší najmä výraznými širokými kvetmi, ktoré udrú do očí už z diaľky.

 

Aloe – Celoročne zelená, dužinatá a osviežujúca aloe sa v zimných záhradách vyskytuje čoraz častejšie. Obľúbená nie je len pre svoj jedinečný pôvab, ale hlavne kvôli schopnosti rýchlo sa prispôsobiť podmienkam a tešiť svojich vlastníkov harmonizujúcim vyžarovaním, nehovoriac o jej liečivých účinkoch.  

 

Orchidea – Kráľovská rastlina s elegantnými kvetmi, ktorá už storočia robí radosť ľuďom po celom svete, oživí každý priestor. Výnimkou nie je ani zimná záhrada, ktorej vdýchne trochu subtropického rázu plného pozitívnych vibrácií najrôznejších letných odtieňov.

Zdroj: www.wiktionary.org 


Fikusy – O subtropický nádych v zimnej záhrade sa postarajú aj fikusy. Tie síce nepatria k typickým exotickým druhom, no práve tým dokážu vhodne dopĺňať teplomilnejšiu vegetáciu. Pri fikusoch však pozor. Väčšina z nich vyžaduje o niečo viac slnka a tepla, takže sa hodia len do vykurovaných zimných záhrad.

 

Citrónovník – Zimná záhrada nemusí byť len okrasná. Ak si v nej posadíte citrónovník, za istých podmienok sa postará aj o trochu šťavnatej úrody, čím splní svoju praktickú funkciu. O niečo náročnejšie, no minimálne rovnako užitočné sú aj mandarínky či pomarančovníky. 

 

Bazalka – Ak má zimná záhrada spĺňať úžitkovú funkciu, umiestniť v nej môžete aj bylinky, ktorých pestovanie je podstatne jednoduchšie ako v prípade citrónovníkov. Nie je nič ľahšie ako vypestovať bazalku, no vsadiť môžete na ďalšie nenáročné druhy ako rozmarín a tymian.

Zdroj: www.lepebydlet.cz 


Ešte jeden tip na záver: Zimné záhrady sú najkrajšie, ak sú druhovo rozmanité. Práve preto sa odporúča skúsiť vsadiť na viacero druhov naraz, ktoré spolu dokážu nažívať v kráse, hojnosti a dobrej kondícii.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.jis.cz, www.plantica.cz, www.wiktionary.org, www.lepebydlet.cz