Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

7 nezvyčajných rekordov svetového stavebníctva

Napísal Róbert Bosák, 06.01.2019

Zoznam rekordov z oblasti stavebníctva je dosť pestrý na to, aby sa v ňom každý rok prepísali nejaké čísla, čo platí na národnej, regionálnej aj globálnej úrovni. Niektoré z nich, ktoré boli zaznamenané v rôznych kútoch sveta a právom ich môžeme označiť prívlastkom „nezvyčajné“, stoja za našu pozornosť.

 

1. Najrýchlejšie postavený diaľničný podjazd – 55 hodín. Čas, za ktorý sa toho dá stihnúť dosť. Napríklad postaviť nový podjazd vedúci popod diaľnicu. To sa podarilo v Holandsku, kde stihli vybudovať 3600-tonový diaľničný podjazd dosahujúci dĺžku 70 metrov za jediný víkend.

Zdroj: www.youtube.com 


2. Budova s najrýchlejším výťahom – Nebyť dubajskej superveže Burj Khalifa, najvyššia čínska veža by sa mohla pochváliť viacerými prvenstvami. Takto sa musí vedenie Shanghai Tower uspokojiť s najvyšším výťahom na svete, ktorý premáva rýchlosťou 74 km/hod. Na prekonanie 100 poschodí tak potrebuje len okolo 50 sekúnd.  

 

3. Najrýchlejšie postavený mrakodrap – Pri rýchlosti ešte na chvíľu ostaneme. Do zoznamu rekordov totiž patrí aj najrýchlejšie postavený mrakodrap, aj keď v tomto prípade je reč až o 2 projektoch. Pri prvom ide o 30-poschodový hotel dokončený len za 15 dní. Jeho výška ho ale oficiálne neradí k mrakodrapom, preto sa za najrýchlejšie postavený mrakodrap považuje 57-poschodová bytovo-administratívna budova Mini Sky City, hotová za 19 dní. Oba projekty zrealizovali v Číne.

 

4. Najväčšia výletná loď – Vo francúzskej lodenici Chantiers de l Atlantique sa už od roku 2015 pracuje na výstavbe najväčšej lode, aká kedy uzrela svetlo sveta. Na palubu Symphony of the Seas sa vraj zmestí až 6800 pasažierov. Prvýkrát má vyplývať z Barcelony na plavbu po Stredozemnom mori.

Zdroj: www.irishnews.com 


5. Vodné dielo s najdlhším vodným rezervoárom Čína má tých rekordov na konte viacej. Už dávnejšie sa zapísala do povedomia projektom Tri rokliny. Ide o obrovskú hrádzu, ktorej súčasť je vyše 600-kilometrový, teda najdlhší vodný rezervoár, čo z nej robí aj vďaka hrádzi dlhej 2,335 km najvýkonnejšiu vodnú elektráreň planéty.

 

6. Najnižšie položený hotel – V čínskych vodách ešte na malú chvíľu ostaneme, no tentoraz preplávame od hrádze s vodnou elektrárňou k zatopenému lomu pri Šanghaji. Práve v ňom vybudovali luxusný rezort, ktorý je najnižšie položeným hotelom sveta. To najnižšie miesto v jeho priestoroch je totiž situované na úrovni 88 metrov pod morom.

 

7. Najväčšie letisko na svete – Posledný z uvedených rekordov ešte definitívne nepadol. Na to je potrebné ukončenie výstavby projektu Ta-sing, čo má byť najväčšie letisko sveta. To je rozostavané v čínskom Pekingu a po ukončení výstavby v roku 2025 má prepraviť od 70 do 100 miliónov pasažierov ročne.

Zdroj: www.dezeen.com 


Poznámka na záver: Sedmička vybraných rekordov nie je zoradená ani chronologicky, ani podľa žiadnych iných kritérií. Projekty v uvedenom zozname nemuseli byť zrealizované iba v roku 2018. Jedná sa o ľubovoľný výber bez akéhokoľvek poradia. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.skyscrapercity.com, www.youtube.com, www.irishnews.com, www.dezeen.com