Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

7 najkrajších verejných priestranstiev na svete

Napísal Róbert Bosák, 07.12.2017

Štúdie svetových architektov a urbanistov nehodnotia len budovy. Do spektra záujmov radia aj parky a námestia, ktoré sú každodennou súčasťou našich životov. Aj preto sa hŕstka z nich rozhodla pripraviť prehľad najkrajších verejných priestranstiev sveta.

 

Sedmičku najkrajších verejných priestranstiev nevybrali len podľa sympatií. Porota, ktorá má tento zoznam na svedomí, sa zamerala na priestranstvá, ktoré buď prešli viacerými zmenami a tým pomohli svojim lokalitám riešiť problémy s prehustením či zápchami, alebo sú ukážkou toho, ako vytvoriť oázu pokoja aj na miestach, kde sa zídu masy ľudí. Vďaka tomu nie sú len najkrajšie a najútulnejšie, ale zároveň poskytujú inšpiráciu pre ostatné mestá.

 

1. Millennium Park (Chicago) – Zoznam siedmich top lokalít tohto druhu môžeme otvoriť kultúrnym centrom v Chicagu, ktoré patrí k najrušnejším miestam sveta, nakoľko ročne ho navštívi okolo 25 miliónov turistov.

Zdroj: choosechicago.com

 

2. Jacques Cartier Square (Montreal) – V zozname najkrajšej sedmičky nájdeme ešte jedno verejné priestranstvo zo Severnej Ameriky. Tentoraz sa jedná o montrealské námestie známe priam kúzelnou atmosférou plnou stánkov, kaviarní a živých umeleckých scén.

Zdroj: montealvisitorsguide.com

 

3. Trafalgar Square (Londýn) – Frekventované, no napriek tomu tiché miesta nájdeme aj na slávnom Trafalgar Square. Ide o jednu z najrušnejších častí britskej metropoly, ktorou ročne prejdú milióny návštevníkov z celého sveta.

Zdroj: wikimedia.org

 

4. Red Rocks Amphitheatre (Denver) – Amfiteáter s kapacitou cez 9 500 miest umiestnený medzi nádhernými pieskovými skalnými útesmi je pýchou Denveru. Návštevníci, ktorí sem chodia kvôli koncertom a iným open-air vystúpeniam, si tak môžu užívať jedinečnú atmosféru.

Zdroj: artistwaves.com

 

5. Zenové záhrady školy Rinzain (Kyoto) – Starobylé Kyoto ponúka jedno z najkrajších miest sveta, ktoré má hlboký duchovný rozmer. Jedná sa o zenové záhrady v areáli miestnej budhistickej školy, ktoré sú zapísané aj v zozname UNESCO.

Zdroj: freemagebank.com

 

6. Štátna knižnica La Trobe (Melbourne) – Medzi sedmičku najlepších bola zaradená aj knižnica v austrálskom Melbourne. Tá je síce netradičným druhom verejného priestranstva, no ako najväčšia interiérová čitáreň s kapacitou 600 až 700 ľudí je tu zaslúžene.

Zdroj: flickr.com

 

7. Bosques de Palermo (Buenos Aires) – Rozmanitý zoznam toho najkrajšieho, čo ponúkajú svetové verejné priestranstvá, uzatvára 400-hektárový rekreačný komplex ťahajúci sa plochou argentínskej metropoly. Jeho dominantnou sú rozkvitnuté záhrady, jazierka a športové plochy.

Zdroj: mapio.net

 

Verejných priestranstiev, ktoré sa môžu pochváliť exkluzívnym konceptom a harmonickým prostredím, je na svete, samozrejme, oveľa viac. Skupina odborníkov zložená z architektov pôsobiacich na západe však zúžila zoznam tých najkrajších práve na túto sedmičku. Možno aj preto, aby to uľahčila všetkým, ktorí si dali za cieľ zavítať na každé z týchto miest. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : city-walks.info, choosechicago.com, montealvisitorsguide.com, wikimedia.org, artistwaves.com, freemagebank.com, flickr.com, mapio.net