Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

60 rokov vysielača Kojál, kedysi najvyššej stavby Československa

Napísal Róbert Bosák, 04.03.2019

V sobotu sa oslavovali narodeniny v austrálskej Sydney Opera House, nedeľa zas patrila oslavám na Vyškovsku u našich susedov. Práve tam sa pred 60 rokmi spustila prevádzka nového vysielača, ktorý bol svojho času najvyššou stavbou Československa.

Zdroj: pira.cz 


Slávne prvenstvo, technické výpadky pri spustení, šírenie signálu slobodnej televízie v časoch socializmu aj sovietska okupácia. Vysielač Kojál, ktorý sa z rovnomenného vrchu hrdo díva na Vyškov a okolie, toho za 60 rokov svojej prevádzky zažil pomerne dosť. A podľa mnohých sa jeho príbeh ani zďaleka nedopísal.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz 


3. marec 1959 – „vysielame“

 

„Vysielame.“ Zrejme to zaznelo na Kojále pred 60 rokmi tesne pred spustením premiérového vysielania. Nová stavba totiž po mesiacoch výstavby a následných príprav odštartovala svoju prevádzku práve 3. marca 1959. Spustenie síce komplikovali opakované technické výpadky, no tie sa rýchlo vyriešili, takže Kojál mohol bez nejakých väčších problémov začať písať svoj príbeh.

Zdroj: turistickyatlas.cz


Najvyšší v Československu

 

Dnes sa už Kojál nemôže pochváliť vyššie spomínaným prvenstvom, no v čase kolaudácie a prvých rokov vysielania by sme vo vtedajšom Československu vyššiu stavbu nenašli. Jeho výška siahala na úroveň 322 metrov. Po rekonštrukcii v 80. rokoch, kedy pôvodný stožiar nahradili novým, sa ešte viac zvýšila, a to na súčasných 340 metrov. To ho drží na pozícii 3. najvyššej stavby v Česku.

Zdroj: www.wikipedia.org 


3 najvyššie vysielače v ČR:


Liblice

355 m

1976

Krašov

347,5 m

1981

Kojál

340 m

1959

Zdroj: www.wikipedia.org

 

Zopár čísel o vysielači na záver:

- prvé stavebné práce začali prebiehať v júni 1957

- vysielač vybudovali na kopci Kojál, 600 m. n. m

- na vrchole stožiara je 22-m konštrukcia z laminátu

- v súčasnosti šíri signál pre 5 TV a 5 rádiostaníc

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.wikipedia.org, www.archiweb.cz

Foto: radiomap.eu, pira.cz, www.ceskatelevize.cz, turistickyatlas.cz, www.wikipedia.org