Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

6 predpovedí pre slovenský realitný trh v roku 2019

Napísal Róbert Bosák, 01.01.2019

Začiatok roka už tradične patrí prvým prognózam, ktoré by mali priblížiť, ako sa bude  vyvíjať dianie na realitnom trhu počas nasledujúcich 12 mesiacov. Výnimkou nie je ani rok 2019, počas ktorého sa má takisto udiať viacero zásadných udalostí.

 

6 predpovedí, 6 možných scenárov. Podľa analytikov môže tohtoročný vývoj na slovenskom realitnom trhu ovplyvniť hneď niekoľko udalostí. Práve 6 z nich, ktoré uvádzame nižšie, by mohli byť tie, ktoré sa v prípade naplnenia predpovedí postarajú o značný rozruch.

 

1. Priemerná cena bytov atakuje 2000 € – Napriek avizovanému spomaleniu zdražovania sa priemerná cena bytov môže do decembra vyšvihnúť o desiatky eur. Keďže v závere roka 2018 sa pohybovala na úrovni okolo 1700 až 1800 €, v prípade svižného rastu by tento rok mohla prekročiť hranicu 2000 €.

 

2. Ponuka bytov dobehne dopyt – V poslednom období ťahala ponuka bytov v porovnaní s dopytom po ich kúpe za kratší koniec. Tento trend by sa v priebehu súčasného roka mohol zmeniť, pretože počet rozostavaných bytov dosahoval v záverečnom kvartáli 2018 rekordné čísla. Práve tento rok by sa väčšina týchto bytov mala dokončiť, čo urýchli nárast ponuky.

 

3. Slabé obdobie na retailovom trhu – V roku 2018 toho na slovenskom realitnom trhu veľa nepribudlo a o nič lepšie to nemá byť ani teraz. Niekoľko väčších obchodných centier prejde modernizáciou a niektoré mestá zas čakajú na otvorenie menších retailových parkov. Do hry zasiahnu skôr obchodné transakcie, ktorých hodnota môže atakovať vysoký objem realitných investícií z roku 2018.

 

4. Neobsadenosť kancelárií v BA sa zníži – Dobré ekonomické časy, zvyšovanie tržieb vo firmách a prílev kvalifikovanej pracovnej sily, to všetko podporuje dopyt po kancelárskych priestoroch v hlavnom meste. Celková neobsadenosť sa v minulom roku blížila k hranici 5 %, ktorá by aktuálne mohla byť prekonaná.

 

5. Dopyt po hypotékach trochu spomalí – Dosiahnuť vyše miliardový objem poskytnutých hypoték za mesiac bude v tomto roku priam nemožné. Júlové zmeny majú postupne znižovať dopyt po úveroch, čoho výsledkom má byť zníženie dopytu o niekoľko percent ročne.

 

6. Realitnej bubliny sa tento rok báť netreba – Posledná prognóza sa týka obáv spojených s vypuknutím realitnej bubliny. Tú by údajne mohla vyvolať kombinácia zdražovania bývania a vysokého dopytu po hypotékach. V oboch ukazovateľoch však má dochádzať k postupnému spomaľovaniu, takže nafukovanie či dokonca prasknutie bubliny zatiaľ nehrozí.

 

Rok 2019 bude opäť plný zaujímavých udalostí, ktoré ovplyvnia dianie  na našom realitnom trhu. Mnohé z nich budú  vyplývať práve zo šestky uvedených predpovedí pre najbližších 12 mesiacov. Počas nich sa ukáže, či šlo o nereálne prognózy, alebo predpovede, ktoré sa naozaj naplnia.   

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.perspectiveglobal.com