Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

6 osvedčených trikov, ako presvetliť tmavú miestnosť

Napísal Róbert Bosák, 03.10.2019

So svetlom to netreba preháňať, no bez neho to je ešte horšie. Obzvlášť to platí v izbách, ktoré sú zariadené v tmavších ponurejších odtieňoch či dokonca nemajú vlastné okno. 6 osvedčených trikov, ako takéto priestory presvetliť, tak určite zlepší kvalitu bývania.

 

1. Dôraz na svetlé zariadenie

Svetlé odtiene stien, nábytku či bytových doplnkov sú vždy zárukou rozjasnenia miestnosti. Navyše, ich vibrácie pôsobia hrejivo a často dokážu opticky prevzdušniť priestor. K takýmto odtieňom patria rôzne odtiene hnedej, vanilkovej či béžovej. Do pestrejších interiérov sa hodí aj zakomponovanie jemného pastelu.

Zdroj: www.pixabay.com


2. Hľadanie jasného kontrastu

Jasnosť svetlejších odtieňov sa dá zvýrazniť, ak ich zladíte s tmavším podkladom. Kontrast svetla a tmy následne vytvorí harmonickú kombináciu, ktorá podporí skladbu farieb v danej miestnosti. Ideálny kontrast sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. K tým najobľúbenejším patrí umiestnenie bielych doplnkov na tmavohnedý nábytok či ozdobenie svetlých stien tmavými okrajmi.

Zdroj: www.pixabay.com


3. Správna skladba osvetlenia

Osvetlenie hrá kľúčovú úlohu v každej miestnosti, no jeho dôležitosť rastie práve v tmavých priestoroch. Dôraz na správnu skladbu svietidiel s vhodnými tónmi svetla od hlavného zdroja cez pracovné lampičky po atmosférické osvetlenie je tak neodmysliteľnou súčasťou stratégie presvetľovania domova. Výber svietidiel by mal závisieť aj od veľkosti miestnosti. Napríklad v menších izbách sa oplatí nahradiť centrálny luster stropným bodovým osvetlením, ktoré má k imitácii denného svetla podstatne bližšie.

Zdroj: www.pixabay.com


4. Hra s umiestnením zrkadiel

Ak je zrkadlo správne nasmerované, dokáže odraziť svetlo do rôznych častí danej miestnosti. Platí to aj v prípade denného svetla prenikajúceho cez okno, aj pri odraze umelého osvetlenia z jednotlivých lámp. Ešte viac jasnosti do tmavých miestností vnesie, ak je zdobené pekným metalickým alebo starožitným rámom, čo sa týka hlavne oválnych druhov.

Zdroj: www.pixabay.com


5. Bez závesov a tmavých záclon

Práve závesy a záclony tlmia prenikanie denného svetla do interiéru. Jasné, že odtiahnuť ich nie je problém, no v tom prípade nebudú plniť svoju estetickú funkciu a stávajú sa zbytočnou textíliou, ktorú máte doma navyše. Istú dávku svetla „pohlcujú“ aj kvetináče na parapetoch, ktoré môžu byť prekážkou najmä pri malých obdĺžnikových oknách.

Zdroj: www.pixabay.com


6. Preč s priečkami a stĺpikmi

Aj posledný z trikov sa týka odstraňovania prebytočných prekážok. V tomto prípade sa jedná o priečky a konštrukčné stĺpy, ktorých búranie by malo byť krajnou možnosťou. Odstránenie týchto prekážok totiž vyžaduje väčšie stavebné zásahy, ku ktorým treba v záujme bezpečnosti rekonštrukcie prizvať aj statika. Po zvládnutí celého procesu však bude svetla v interiéri hneď o čosi viac.

Zdroj: www.pixabay.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com