Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

6 najslávnejších mostov sveta

Napísal Róbert Bosák, 11.08.2017

Dnes sa pozrieme tak trochu netradične na niekoľko svetoznámych mostov. Práve tie sa radia k najlepším a najväčším dielam zo sféry novodobých technických stavieb, pričom pre architektúru majú minimálne rovnaký prínos ako obytné budovy, hotely či nákupné centrá.

 

Nebyť mostov, mnohé z riek, jazier či zálivov by sme prekonávali len veľmi ťažko a zdĺhavo. Tieto projekty sa podpisujú na rozvoji infraštruktúry a spájaní lokalít stojacich na opačných brehoch. Prechod ponad hladinu vody je tak nielen rýchlejší, ale hlavne poskytuje komfort a bezpečie. A práve týchto 6 stavieb je vrcholom toho, čo sa v oblasti výstavby mostov dosiaľ podarilo vytvoriť.

 

Golden Gate (San Francisco, USA) – Kto by nepoznal slávny symbol USA, ktorý prepája brehy San Francisca s mestečkom Sausalito. 3km dlhý Golden Gate začali budovať už v roku 1933, pričom v čase výstavby šlo o projekt najdlhšieho visutého mosta na svete. Škoda len, že jeho renomé kazí vysoký počet mŕtvych robotníkov, ktorí tragicky zahynuli pri realizácii.

Zdroj: wallpaper.net

 

Most nad zálivom Hangzhou (Čína) – Po dokončení 36 km dlhého mostu nad čínskym zálivom sa museli túžby  na prvenstvo vzdať všetky ostatné mosty vrátane Golden Gate. Tento projekt sa okamžite zaradil na vrchol rebríčka, k čomu pridal ďalšie veľké prvenstvo, pretože 7,5 miliardová investícia z neho spravila najdrahší most sveta.

Zdroj: andreswans.blogspot.com

 

Akaši-Kaikjó (Japonsko) – Ďalší megalomanský kolos kraľujúci nad ázijskými vodami sa nachádza v Japonsku. Ide o most s najväčším rozpätím mostného poľa, ktorá dosahuje takmer 2 km, presne 1991 metrov. Zaujímavé je, že toto číslo sa nespája len s daným parametrom, ale aj s rokom výstavby.

Zdroj: idnes.cz 

Harbour Bridge (Sydney, Austrália) – Medzi mosty zbierajúce veľké prvenstvá sa dostal aj Harbour Bridge. Pri pohľade naň nám bude hneď jasné, že ide o najširší most sveta, ktorého šírka dosahuje celých 48 metrov. Prechod cez neho je možný od roku 1936, kedy sa otvoril 8 jazdných pruhom, 2 koľajovým dráham, cyklistom aj chodcom.

Zdroj: sydneyaustralia.com

 

Basteibrücke (Nemecko) – Nemenej slávnym je kamenný most vo východnom Nemecku, po ktorom však prejde omnoho menej ľudí ako v predošlých prípadoch. Atrakciou zasadenou do vysokého skalnatého útvaru nad riekou Labe totiž môžu prechádzať len peší turisti. Objekt s dĺžkou 76 metrov a šírkou 3 metre zdobí saský región už od 19.storočia.

Zdroj: wikipedia.org

 

Tower Bridge (Londýn, Veľká Británia) – V zozname najslávnejších mostov nemôžeme zabudnúť na legendárnu ikonu Londýna. Jedna z najžiadanejších atrakcií mesta sa preslávila najmä svojimi pylónmi, ktoré sú skôr duchaplnými vežami ako technickou súčasťou diela. Most bol vybudovaný v roku 1894, odkedy slúži ako technická stavba a zároveň pamiatka.

Zdroj: interopa.co.uk

 

Prehľad najslávnejších mostov sveta nám odkrýva pohľad na viacero unikátnych diel, ktoré zmenili svet. Každý z nich to určite dokázal, o čom svedčia hojné počty návštevníkov alebo len cestujúcich prechádzajúcich ich útrobami. Ich význam tak nie je len praktický, ale stáva sa aj ocenenia hodným stavebným počinom.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : mypage.cz, allpaper.net, andreswans.blogspot.com, experiencesydneyaustralia.com, wikipedia.org