Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

5 miest duchov, ktoré lákajú turistov z celého sveta

Napísal Róbert Bosák, 18.10.2017

Opustené mestá duchov, ktoré mali byť pýchou svojich krajín, no nakoniec skončili len ako vyprahnuté mestské štvrte, nájdeme po celom svete. Niektoré z nich si však získali pozornosť a napriek tomu, že ich nik neobýva, do nich zavítajú aspoň turisti. 

 

Medzi najznámejšie miesta duchov nepatria len rozľahlé čínske štvrte, vyľudnené kalifornské zóny či kolosálne mesto Neipyijto, ktoré malo byť novou barmskou metropolou. Na zoznam miest s týmto smutne slávnym prívlastkom sa dostali aj vyľudnené lokality v púšťach, pod horami či na ostrovoch, ktoré sú práve kvôli desivej povesti v hľadáčiku mnohých turistov.

 

1.Bodie (Kalifornia, USA) – centrum zlatej horúčky v Kalifornii

Najnavštevovanejším mestom duchov je jednoznačne kalifornské Bodie, ktoré ročne navštívi okolo 200 000 turistov. V 19.storočí tu žili tisícky ľudí, ktorých sem prilákala zlatá horúčka, no po jej skončení sa počet obyvateľov radikálne znižoval. V 60.rokoch 20.storočia tak z neho spravili historickú pamiatku.

Zdroj: honzovacesta.cz

 

2.Balestrino (Taliansko) – historické mesto vyľudnili zemetrasenia

Milovníci netradičných klenotov Talianska sa občas zatúlajú aj do mestečka Balestrino. To je opustené už od 19.storočia, no v súčasnosti ho navštevujú ľudia z celého sveta, aby si naživo pozreli ako to v takom meste duchov vyzerá. Nebyť zlej polohy na skalnatých bralách a častej hrozby silných zemetrasení, historické mesto z 11.stotočia mohlo byť stále osídlené.

Zdroj: youtube.com

 

3.Hašima (Japonsko) – z prehustenej lokality je pustý ostrov

S osudom ostrova Hašima ležiaceho vo Východočínskom mori sa zahrali ťažobné podniky. Kým sa tu ťažilo uhlie, ostrov so štatútom mesta bol najľudnatejším miestom Japonska. Žilo tu vyše 5 000 robotníkov, ktorí sa po ukončení ťažby v 70.rokoch odsťahovali do posledného muža, takže ostrov zíva prázdnotou už viac ako 40 rokov.

Zdroj: idnes.cz

 

4.Kolmanskop (Namíbia) – výkvet púšte, ktorý úplne vyprahol 

Podobný príbeh ako na Hašime sa udial aj v namíbijskej púšti, kde až do roku 1954 prekvital život. Kvôli ťažbe diamantov tu vybudovali malé mesto so všetkým, čo k mestskému životu patrí. Tisícky ľudí mohli využívať nemocnicu, školu a dokonca aj divadlo či električku, no po ukončení ťažby diamantov prišlo bohaté mesto uprostred púšte Namib v okamihu o život. 

Zdroj: craiglotter.co.za

 

5.Centralia (Pensylvánia, USA) – čo láka turistov na desivom mieste

Päticu turistami najvyhľadávanejších miest duchov uzatvára americká Centralia. Tú zničili rozsiahle požiare v podzemných šachtách určených na ťažbu, následkom čoho americká vláda postupne vysťahovala všetkých miestnych obyvateľov. Mesto pôsobí dodnes dosť desivo a aj preto je paradoxné, že do jeho útrob (a do útrob ďalších podobných miest) sa chodia pozerať zvedaví turisti v hojnom počte.

Zdroj: pinterest.com  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : stoplusjednicka.cz, novinky.cz, honzovacesta.cz, idnes.cz, youtube.com. craiglotter.co.za