Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

5 hlavných faktorov zvyšujúcich energetickú efektivitu budov

Napísal Róbert Bosák, 23.04.2018

Nielen krajšie a komfortnejšie, ale hlavne zdravšie a úspornejšie. Práve také majú byť budovy, ktorých návrh kladie dôraz na zvyšovanie ich energetickej efektivity, k čomu im pomáha zohľadnenie 5 hlavných faktorov vedúcich k lacnejšiemu bývaniu.

 

Pravidelné mesačné náklady na energie tvoria v mnohých domácnostiach približne štvrtinu celkových výdavkov spojených s chodom domácnosti. Majitelia sa snažia o úsporu rôznymi stavebnými a rekonštrukčnými riešeniami vyplývajúcimi z osvedčených faktorov zvyšujúcich energetickú efektivitu. 5 z nich by sa malo zohľadňovať pri každom návrhu novej budovy.


1. Kvalitná tepelná izolácia – Všetky stavebné firmy sa zhodujú na tom, že kľúčový faktor vedúci k úspore budov je kvalitné zateplenie. To sa podieľa na zhruba 40 % znížení celkovej spotreby a tiež produkcii emisií. Tomu však predchádza výber vhodného izolačného materiálu a jeho aplikovania v správnej hrúbke.

Zdroj: www.danielaokna.cz


2. Zdroj energie – Nemenej kľúčovým faktorom je hlavný zdroj, z ktorého daný objekt čerpá energiu. K úspore vedú najmä technológie založené na spracovávaní obnoviteľných zdrojov, ktoré šetria peniaze aj životné prostredie. Pre mnohých majiteľov je však problémom ich cena aj montáž, s čím im ale môžu pomôcť vybrané programy zelených dotácií.

Zdroj: www.nytimes.com


3. Výber okien – Praktická funkcia okien sa takisto podieľa na schopnosti budovy sporiť, čo závisí od ich veľkosti, materiálu, umiestnenia a správnej montáže. Výsledkom bude dostatok denného svetla a udržiavanie tepla v priestore, čo výrazne zníži celkovú spotrebu, hlavne pri veľkých domoch s viacerými izbami.

Zdroj: www.orchardwindows.co.uk


4. Intenzita tienenia – S oknami súvisia vybrané tieniace doplnky, konkrétne rolety a žalúzie. Tie sa podobne ako výber okien starajú o optimálnu mieru denného svetla a celkovú reguláciu možných tepelných ziskov, resp. strát. Platí to najmä v prípade priestranných domov, kde sa využívajú rôzne presklené terasy a zimné záhrady.

Zdroj: www.blinds.com


5. Riadené vetranie – Posledným z pätice faktorov, ktorý sa dosť často podceňuje, je riadené vetranie. K jeho dosiahnutiu sa dá využiť napríklad rekuperácia, teda systém vetrania, ktoré je ovládané majiteľom nehnuteľnosti. Vďaka nemu sa v interiéri neudržiava len optimálne teplo, ale aj komfort a zdravá atmosféra, ktorá okrem peňaženky chráni aj naše zdravie.

Zdroj: www.pasidum.cz


Text: Róbert Bosák

Foto:  www.comunidadism.es, www.danielaokna.cz, www.nytimes.com, www.orchardwindows.co.uk, www.blinds.com, www.pasidum.cz