Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

5 čísel z bratislavského bytového trhu za druhý kvartál 2018

Napísal Róbert Bosák, 14.07.2018

Opakujúce sa prognózy predpovedajúce zastavenie rastu cien bytov na trhu v Bratislave stále nevychádzajú, resp. opäť sa oddiaľujú. Najnovšie čísla, ktoré hodnotia bytový trh v hlavnom meste, totiž ukazujú opak, aspoň pokiaľ ide o novostavby.

Zdroj: www.independent.co.uk 


Spoločnosť Bencont Investments, ktorá sa tradične stará o spracovanie štatistík hodnotiacich situáciu na bytovom trhu v hlavnom meste, zverejnila ďalšie nové čísla. Tie odhaľujú (nielen) cenový vývoj bratislavských novostavieb za druhý tohtoročný kvartál, o ktorom to podstatné napovie 5 čísel vyplývajúcich z výsledkov za uvedené obdobie.

Zdroj: www.skyscrapercity.com 


1143 – Presne toľko nových bytov sa v hlavnom meste oficiálne predalo v období od apríla do júna tohto roku. Koncom 6. mesiaca tak v ponuke bratislavského trhu ostalo spolu 3639 bytov v novostavbách, čo je približne rovnaké množstvo ako v predchádzajúcom štvrťroku.

 

154 138 – Slušný predaj nových bytov vyhnal nahor aj celkovú priemernú cenu vrátane DPH, ktorá v prípade predaných bytov prekonala hranicu 154 000 €, pričom m2 sa priemerne predal za 2594 €.

 

186 020 – Štatistiky hodnotili aj ceny v ponuke voľných bytov, kde sa priemerná cena dvihla na 186 020. To sa podarilo hlavne vďaka rastu cien v okresoch BA I a BA III, kde sa celkové ceny pohybujú už nad 216 000, resp. 217 000 €.

 

2756 – Priemerná cena za m2 predaných bytových priestorov v hlavnom meste sa v druhom kvartáli vyšplhala opäť o niečo vyššie. Vďaka spomaleniu zdražovania v predošlom roku sa medziročne zvýšila o 7,2 %. Zanedbateľný nebol ani štvrťročný rast, ktorý dosiahol 2,5 %.  

 

60, 01 – Trend výstavby bytov s o niečo menšou výmerou pretrvával aj v druhom štvrťroku. Kým v ponuke voľných bytov sa priemerná výmera ku koncu júna dostala na úroveň 68,01 m2, pri predaných bytoch dosiahla len 60,01 m2.

Zdroj: www.thetimes.co.uk 


Napriek tomu, že predpovede analytikov očakávajúcich pokles cien bytov sa už niekoľkokrát nesplnili, aktuálne prognózy sa opäť spájajú so spomalením rastu či dokonca so zlacňovaním. Pod to sa majú podpísať júlové zmeny na hypotekárnom trhu, ktoré zrejme pribrzdia dopyt po úveroch a tým aj dopyt po bytoch. Viacej však napovie najbližší vývoj a z neho vyplývajúce štatistiky.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.bencont.sk

Foto: www.curbed.com, www.independent.co.uk, www.skyscrapercity.com, www.thetimes.co.uk