Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

44 000 domácností chce tento rok nové bývanie

Napísal Róbert Bosák, 19.04.2018

Výhodnejšie úvery, priaznivé ekonomické vyhliadky a rastúci optimizmus domácností, to všetko sa podieľa na zvyšovaní podielu rodín, ktoré si chcú do konca roka zaobstarať nové bývanie. Podľa najnovšieho Spotrebiteľského barometra ich má byť okolo 44 000.

 

Štatistický úrad (ŠÚ SR), ktorý sa pravidelne stará o tvorbu Spotrebiteľského barometra, nám pred pár dňami zverejnil jeho najnovšie vydanie. To prinieslo viacero pozitívnych správ, medzi ktorými nechýba ani stúpajúci záujem o nové bývanie. Výsledky potvrdzujú,  že o ňom aktuálne premýšľa až 44 000 rodín, resp. samostatne žijúcich jednotlivcov.

 

Novú nehnuteľnosť plánujú 2 % domácností

 

Odhadovaný počet domácností, ktoré by chceli stihnúť zaobstaranie novej nehnuteľnosti ešte tento rok, vyplýva z analýzy Poštovej banky. Tá sa riadila číslami ŠÚ SR, podľa ktorých sa na kúpu alebo výstavbu chystajú 2 % respondentov. Ak by táto percentuálna miera platila na vzorke všetkých domácností, počet rodín zvažujúcich nové bývanie by sa vyšplhal na 44 000.    

 

Kúpu alebo výstavbu podporujú lacné úvery

 

Odvahu k výberu novej nehnuteľnosti podporujú hlavne lacné úvery, ktoré sa dajú stále získať za veľmi dobrých podmienok. Minimálne na hypotekárnom trhu sa budú v najbližšom období zvádzať boje o akvizíciu nových zákazníkov, pretože od júla sa podmienky ešte viac sprísnia, čo mnohým žiadateľom sťaží schválenie a následné splácanie úveru.

 

Optimizmus domácností rastie, aj keď mierne

 

Okrem výhodných úverov sa pod rastúci podiel záujemcov o nové bývanie podpisuje aj vyšší optimizmus spojený s vierou v lepšiu ekonomickú situáciu domácností. Ten síce vzrástol len minimálne, no každým prieskumom sa jeho percentuálna miera o pár desatín percenta zvýši, vďaka čomu stúpa aj podiel domácností, ktoré majú priestor na vytváranie úspor.

 

5 čísel zo Spotrebiteľského barometra na záver:

 

15 % - Presne toľko tvorí podiel rodín, ktoré sa chcú tento rok pustiť do rekonštrukcie.

49 % - Takmer každá druhá domácnosť bola schopná vytvárať si vlastné finančné úspory.   

40 % - Väčšina domácností verí, že si bude môcť vytvárať úspory aj počas tohto roka.

19 % - Skoro pätina slovenských domácností je presvedčená o zlepšení finančnej situácie.

33 % - Zhruba tretina domácností žije „od výplaty k výplate,“ no toto číslo sa opäť znížilo.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.statistics.sk, www.sita.sk

Foto: www.financialtribune.com