Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

4 top stavby postmodernej architektúry, ktoré dodnes stoja

Napísal Róbert Bosák, 20.05.2017

Každá z nich sa môže pochváliť bohatou históriou, no ich príbeh nie je ani zďaleka na konci. Niekoľko top stavieb postmodernej architektúry je totiž stále v centre pozornosti, aby nám pri každoročnom výročí realizácie pripomenuli svoju veľkosť.

 

Architektúra 20.storočia bola známa pravidelným striedaním inovatívnych štýlov udávajúcich trend vo výstavbe po celom svete. Poslednými smermi, ktoré sa na vrchole ohriali bez toho, aby ich v krátkom časovom slede vystriedalo niečo nové, boli moderna a postmoderna. Práve druhá menovaná po sebe zanechala top stavby, ktoré slúžia dodnes, a 4 z nich zaujali aj nás.

 

Krátko o postmodernej architektúre

 

Kým medzivojnová moderna sa snažila o dizajnovú inováciu, pri postmoderne šla elegancia stranou. Architekti vsádzali na jednoduchosť a efektivitu samotnej výstavby, na základe čoho vznikali monotónne budovy na jedno kopyto. Niekoľko unikátnych diel sa predsa len podarilo postaviť a niektoré sú pýchou miest doteraz, tak ako tieto 4 objekty z USA a Japonska.

 

AT&T (New York, USA) – Newyorkská budova AT&T patrí dodnes k najslávnejším dielam postmoderny. Dvojica priekopníkov tohto žánru, John BurgeePhilip Johnson, navrhla jeden z prvých mrakodrapov v tomto štýle. Dokončený bol v roku 1984, keď postmoderna nebola žiadnou novinkou, no dielo svojim vzhľadom vytŕčalo z vtedajšej manhattanskej panorámy.

Zdroj: thoughtco.com

 

Humana Building (Louisville, USA) – Rozkvet postmodernej architektúry bol najsilnejší v USA, čo potvrdzuje aj ďalšia americká budova v našom výbere. Tentoraz ide o Humana Building, ktorá vzišla z návrhu Michaela Gravesa, autora viacerých budov v tomto štýle vrátane nižšie spomenutej Portland Building.

Zdroj: michaelgravis.com

 

Sony Tower (Osaka, Japonsko) – Začiatkom 70.rokov sa v krajine vychádzajúceho slnka postavila jedna z najznámejších postmoderných budov. Ide o 10-poschodovú Sony Tower, ktorá vyrástla v roku 1972 v lukratívnej časti Osaky. Autorom budovy bol Kišó Kurakawa, známy desiatkou ďalších diel postavených v tomto žánri.

Zdroj: niftylog.com

 

Portland Building (Portland, USA) – Poslednou z našich top postmoderných stavieb je sídlo portlandskej radnice. Budova vznikla podobne ako predošlé stavby neskôr, až v roku 1982, no na jej prevedení nie je vôbec poznať nejaké pokrokové prvky tejto doby. 5-poschodový objekt je ďalším príkladom ako v USA stavali unikátne budovy aj napriek chýbajúcej duchaplnosti.

Zdroj: dezeen.com

 

Funkčnosť, praktické využitie a jednoduchá prevádzka, a to aj za cenu menej atraktívneho vzhľadu. Presne také sú postmoderné stavby, ktoré od 60.rokov 20.storočia rástli po celom svete. Tieto diela sú príkladom toho, že aj medzi neosobitými jednotvárnymi dielami sa nájde zopár klenotov, ktoré dokážu ozdobiť panorámu svojich domovov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : secouchermoinsbete.fr, e-architect.co.uk, thoughtco.com, michaelgraves.com, dezeen.com