Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

4 najznámejšie repliky Eiffelovej veže

Napísal Róbert Bosák, 11.11.2017

Slávne parížske stavby, ktoré už roky patria ku klenotom stavebníctva, sú zrejme pre architektov neodolateľnou inšpiráciou. Po včerajšom novom múzeu Louvre, ktoré bolo otvorené v Abu Dhabi, nás čaká pohľad na ešte známejšiu pamiatku, resp. jej repliky.

 

Údajne najviac navštevovaná pamiatka planéty má vo svete viacero replík. Vlastné Eiffelovky si postavili mestá v mnohých kútoch sveta, ktoré chceli vzdať hold tejto unikátnej stavbe. Aj keď žiadna z nich sa nevyrovná parížskemu originálu, niektoré sa pokúsili byť hodnovernou a úctyhodnou kópiou.

 

Čínska Eiffelovka z Chang-čou

 

Čína je známa viacerými mestami, v ktorých nájdeme štvrte zariadené v štýle európskych miest. Takým je aj Chang-čou vo východnej časti krajiny, kde už celých 10 rokov stojí jedna z najhodnovernejších imitácií Eiffelovej veže. 108 metrov vysoká atrapa sa nachádza v štvrti obývanej 2 tisíckami ľudí, ktorých domovom je lokalita postavená v štýle parížskeho dizajnu.

Zdroj: idnes.cz  

Hotelová atrakcia v Las Vegas

 

Ďalšiu hojne navštevovanú kópiu Eiffelovky nájdeme pri jednom z hotelov v Las Vegas. Tam chceli postaviť 324-metrovú vežu, ktorá by prerástla aj parížsky originál, no nakoniec sa od týchto plánov upustilo. Finálna stavba vybudovaná ako hotelová atrakcia, verejnosti prístupná od roku 1999, tak dosahuje „len“ 165 metrov.

Zdroj: novinky.cz

 

Najvyššia kópia stojí v Tokyu

 

Ak chceme nájsť atrapu Eiffelovky, ktorej sa podarilo prerásť originál, potom musíme ísť do Tokya. Panorámu jedného z jej námestí zdobí už od roku 1958 veža pripomínajúca Eiffelovku siahajúca do rekordnej 333-metrovej výšky, čím sa zároveň stala najvyššou Eiffelovou vežou sveta.

Zdroj: olympic.sk

 

Eiffelovka ako spomienka na ruské víťazstvo 


Jedna z najmladších kópií slávnej pamiatky stojí v Rusku, konkrétne v pohorí Ural. Tu bol milovaný architektonický klenot postavený v roku 2005 na počesť spomienky na víťazstvo ruského vojska nad Napoleonom. Práve ruská replika sa na originálnu verziu veže podobá najviac.

Zdroj: sputniknews.com

 

Autor Eiffelovej veže na svoje dielo nemá žiadny patent, takže repliky pribúdajúce vo svete nie sú nelegálne. Sami Francúzi takéto stavebné nápady vítajú, no s hrdým úsmevom na tvári pripomínajú, s ktorou krajinou sa bude meno pamiatky navždy spájať. Napriek tomu si tieto imitácie získali milióny priaznivcov a svojim lokalitám priniesli kúsok parížskej duše.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : stavbaweb.dumabyt.cz, idnes.cz, novinky.cz, olympic.sk, sputniknews.com