Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3x slovenské naj – 2. časť: Najstaršie budovy

Napísal Róbert Bosák, 14.04.2018

Čím staršia, tým vzácnejšia. Nejako tak by to malo platiť aj v architektúre, no nie vždy sme svedkami ocenenia historických budov. V prípade týchto 3 stavieb to však neplatí, pretože ich vek ich radí k tomu najstaršiemu, čo u nás nájdeme.

 

Aj keď jednotlivé stavby nemusia byť oficiálne najstaršie, vďaka svojmu príbehu sa navždy zaradili k výkvetu našej histórie. Obzvlášť preto, že napriek renováciám prežili dlhé storočia bez väčších poškodení a ich tvar ešte aj dnes pripomína pôvodný vzhľad. Navyše, prvé dve z nich už dávnejšie oslávili tisícročné jubileum.

 

1. Kostol sv. Margity Antiochijskej (Kopčany)  

 

Za oficiálne najstaršiu zachovanú pamiatku, minimálne tú sakrálnu, sa považuje starobylý kostol v obci Kopčany neďaleko Skalice. Jedná sa o kamennú stavbu, ktorej pôvod sa datuje až do 9. storočia. Kostol sv. Margity Antiochijskej by tak mal byť najstarším pozostatkom veľkomoravskej architektúry, konkrétne hradiska zasahujúceho až na územie dnešných Čiech.

Zdroj: www.mapio.net 


2. Rotunda sv. Juraja (Nitrianska Blatnica)

 

Archeológovia zvádzali viacero diskusií, v ktorých sa snažili prísť na to, ktorá zo slovenských stavieb je najstaršia. Okrem kostola v Kopčanoch totiž z obdobia Veľkej Moravy pochádza aj rotunda v Nitrianskej Blatnici. Tú síce prerobili v barokovom štýle a dali jej novú tvár, no ani to nepoprie jej minulosť prameniacu v 1. tisícročí n. l.

Zdroj: www.hiking.sk 


3. Kostol sv. Michala (Dobrá Niva)

 

História slovenskej architektúry sa vo väčšine prípadov točí okolo kostolov alebo kláštorov. Aj preto sa do trojky budov, ktoré patria medzi hŕstku našich najstarších stavieb, radí aj ďalší kostol, tentoraz z obce Dobrá Niva pri Zvolene. Na ňom však viditeľné známky života od 13. storočia nájdeme len veľmi ťažko, pretože interiér aj vonkajšia časť prešli hneď niekoľkými rekonštrukciami.

Zdroj: www.obecdobraniva.sk 


Aj malá krajina môže ponúknuť mnoho historických klenotov, za ktorými stojí bohatý príbeh. Vyššie uvedené stavby sú len nepatrným zlomkom toho, čo na Slovensku zanechal stredovek a jeho architektúra, či už tá sakrálna alebo svetská. V každom prípade, príslovie „raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť“ platí v tomto prípade doslova.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.wikipedia.org, www.mapio.net, www.hiking.sk, www.obecdobraniva.sk