Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3D tlač sa v stavebníctve nevyužíva iba pri domoch

Napísal Róbert Bosák, 12.09.2019

Boom okolo 3D výstavby pokračuje ďalej. V posledných rokoch priniesol na scénu hneď niekoľko projektov, ktoré odhaľujú najsilnejšie stránky 3D tlače využitej v stavebníctve. A pri mnohých z nich nejde len o malé rodinné domy, ako tomu bolo predtým. 

 

Počiatky 3D tlače v stavebníctve sa spájali najmä s realizáciou lacných a rýchlo postavených rodinných domov. Táto metóda sa však rýchlo osvedčila, takže postupne po nej začali siahať viaceré spoločnosti, ktoré sa dnes živia výstavbou rôznych druhov 3D budov.  Výsledkom ich práce sú ihriská, mosty, kancelárie, výstavné pavilóny či dokonca celé obytné zóny. 

 

Kooky Cubby (Melbourne, Austrália)

Rýchla, lacná a hlavne čistá výstavba, ktorá zdobí 3D tlač, sa dá perfektne uplatniť napríklad pri realizácii herných kútikov pre detské  ihriská. S projektom tohto druhu prišli pred 2 rokmi aj v Austrálii, kde na základe návrhu spoločnosti FMSA Architecture postavili 3D indoorovú klubovňu Kooky Cubby.

Zdroj: Rhiannon Slatter 


Pedestrian Bridge (Madrid, Španielsko)

Čistota výstavby sa osvedčila ako jedna z hlavných devíz 3D tlače aj pri realizácii mostov, čo potvrdzuje  aj 12-metrová betónová lávka v Madride. Tú v roku 2017 vybudovali ako ukážku toho, že 3D projekty môžu vďaka svojmu ekologickému charakteru zapadnúť aj do parkov či iných zelených verejných priestranstiev.

Zdroj: iaac.net 


Kancelárie budúcnosti (Dubaj, SAE)

17 dní tlače v čínskej továrni, následná preprava do Dubaja a nakoniec ešte 2 dni inštalácie na mieste súčasnej polohy. Čísla spojené s kompletnou realizáciou 3D modulov z projektu Office of the Future dávajú nádej 3D výstavbe sólo kancelárií po celom svete. Obzvlášť pre zníženie nákladov na realizáciu o 50-80 %.

Zdroj: www.officeofthefuture.ae 


Malý betónový hrad (Minnesota, USA)

Zoznam 3D budov v roku 2014 doplnil aj betónový hrad. Dielo Andreya Rudenka je skôr iba miniatúrou, pretože jeho rozmery dosahujú len 3x5 metrov. Autor však nechcel postaviť niečo veľké a majestátne, ale skôr prepracované po všetkých stránkach. S minnesotským hradom sa mu to aj podarilo, pretože dielo je celé prezdobené vytvarovanými betónovými krivkami.

Zdroj: totalkustom.com 


Najväčší 3D pavilón sveta (Peking, Čína)

Posledným z pätice 3D projektov je výstavný pavilón z čínskeho Pekingu. Ten bol po vzniku v roku 2015 najväčším 3D pavilónom sveta. Veľkosť ale nie je tým, čím dielo získalo rešpekt. Dizajnéri mu vzdávali hold kvôli jeho prevedeniu. Za 30 dní tlače a 12 dní montáže pomocou 20 veľkých 3D tlačiarní totiž vyrástol exkluzívny pavilón z 1086 vytlačených komponentov, čo z neho spravilo jedno z najkrajších, najväčších a najprepracovanejších 3D diel.

Zdroj: Laboratory for Creative Design and Beijing Design Week 


Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: 3dprint.com, Rhiannon Slatter, iaac.net, www.officeofthefuture.ae, totalkustom.com, Laboratory for Creative Design and Beijing Design Week