Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3D lavičky z gréckeho Solúnu ukazujú, ako možno redukovať odpad

Napísal Róbert Bosák, 26.01.2019

Spojiť príjemné s užitočným, to sa v oblasti dizajnu a architektúry „nosí“. Príkladom je aj spojenie 3D tlače s výstavbou diel pomocou materiálu, na ktorého výrobu bol použitý plastový odpad. Projekt tohto typu nedávno zabodoval v gréckom Solúne.

Zdroj: thenewraw.org


Len nedávno sme vám priniesli článok o projekte 3 švédskych plážových domčekoch, ktorých výstavba má pozostávať výhradne z materiálov z morského plastového odpadu. Rotterdamský ateliér The New Raw recykláciu posúva o ďalší krok vpred a prepája ho s 3D tlačou, resp. 3D výstavbou.

Zdroj: www.designboom.com 


3D výstavba môže redukovať odpad

 

Snaha o rozvoj 3D výstavby priniesla viacero pokrokových projektov, ktoré majú túto metódu posúvať vpred. V meste Solún jej dali v rámci iniciatívy Print Your City úplne nový rozmer. Jej výsledkom sú špeciálne plastové lavičky, na ktorých zhotovenie sa použil klasický domáci odpad z plastov. Solúnske námestia tak zdobí netradičný 3D mobiliár, ktorý sa vyrobil rýchlo, lacno a šetrne voči životnému prostrediu.

Zdroj: www.archisearch.gr 


Materiálom bol odpad od miestnych

 

Lacnej a rýchlej realizácii lavičiek pomohol aj výber materiálu, ktorým bol rozličný plastový odpad.  Autori nápadu ho dokázali vyzbierať priamo od obyvateľov prístavného mesta, a to za niekoľko dní. Vďaka rôznorodosti odpadu bolo možné pri návrhu lavičiek vsadiť na niekoľko tvarov a viacero farebných odtieňov, ktoré boli doladené k atmosfére vybraných lokalít mesta.

Zdroj: thenewraw.org


Po vzore 3D lavičiek z Amsterdamu

 

Aj keď projekt je inšpirovaný lavičkami z Amsterdamu od toho istého ateliéru, jeho solúnska verzia je predsa len výnimočným dielom. Za pozornosť stoja najmä organické tvary modelov, v ktorých sa vytvorilo miesto aj pre stromy. Takto sú lavičky nielen zaťažené proti veternosti, ale pocestným budú počas horúčav vytvárať aj tieň. Nehovoriac o ich značnej odolnosti proti mechanických poškodeniam.

Zdroj: thenewraw.org 


Originálny nápad, inovatívny prístup, ekologické riešenie. Pozitívnymi prívlastkami, ktoré na tento projekt pasujú, by sme šetriť rozhodne nemuseli. Obzvlášť, ak by sa práca ateliéru The New Raw stala inšpiráciou pre ďalšie ateliéry, ktoré by následne prišli s minimálne rovnako užitočnými projektmi. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: thenewraw.org

Foto: thenewraw.org, www.designboom.com, www.archisearch.gr