Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3 zaujímavé stavby z osmičky hokejových veľmocí (2. časť – skupina B)

Napísal Róbert Bosák, 16.05.2019

Prehliadka zaujímavých stavieb z krajín považovaných za hokejové mocnosti pokračuje. Po včerajšej 1. časti, v ktorej sme sa zamerali na účastníkov košickej skupiny A, sa dnes presunieme do tej bratislavskej. Aj v nej hrajú 4 kandidáti na medailu, ktorých krajiny ukrývajú známe stavebné veľdiela.    

 

Česko

Pražský hrad (Praha) – Sídlo českých prezidentov je domovom najvplyvnejších panovníkov Česka od 9. storočia. Aj vďaka tomu je najslávnejším a najnavštevovanejším hradom u našich susedov.

Zdroj: www.pixabay.com


Karlov most (Praha) – Praha by nebola Prahou bez Karlovho mostu. 516 metrov dlhá stavba dostavaná v roku 1402 vedie ponad Vltavu do najkrajších zákutí Starého Města.

Zdroj: www.pixabay.com


Vila Tugendhat – Medzivojnová rezidencia z Brna, za ktorej návrhom stojí L. Mies van der Rohe, patrí dodnes k európskym funkcionalistickým klenotom. V roku 2001 bola zapísaná aj do zoznamu UNESCO.

Zdroj: Vít Švajcr


Rusko

Kremeľ (Moskva) – Kremeľ je známy najmä ako centrum ruskej vládnej moci. Jedná sa však o väčší komplex budov obkolesený mohutnými stredovekými hradbami.

Zdroj: www.pixabay.com


Štátne historické múzeum (Moskva) – Elegantná stavba, hrdo sa pýšiaca na okraji Červeného námestia, je najväčším moskovským múzeom zameraným na dokumentovanie bohatej ruskej histórie.

Zdroj: Marcin Konsek


Zimný palác (Petrohrad) – Klenoty ruskej architektúry nie sú iba v Moskve. O nič menej ich nemá ani Petrohrad. Príkladom je práve Zimný palác, ktorý bol roky reprezentačným sídlom ruských cárov.

Zdroj: www.pixabay.com


Švédsko

Kráľovský palác (Štokholm) – Metropolu Švédska zdobí hneď niekoľko barokových budov. Nechýba medzi nimi ani Kráľovský palác, ktorý je hlavným reprezentačným sídlom tamojšej kráľovskej rodiny.

Zdroj: Brorsson


Drottnigholmský palác (Štokholm) – Štokholm má takýchto skvostných palácov viac. Ďalším z nich je ten Drottnigholmský, nazývaný aj Versailles severu, ktorý slúži ako letná kráľovská rezidencia.

Zdroj: www.pixabay.com


Turning Torso (Malmö) – Tri korunky nepatria k mrakodrapovým veľmociam, no niekoľko prepracovaných výškových budov majú v každom veľkom meste. Napríklad táto 190-metrová veža sa vypína ponad Malmö.

Zdroj: www.pixabay.com 


Švajčiarsko

Goetheanum (Dornach) – Slávne umelecké centrum je pokračovateľom svojho vyhoreného predchodcu. Súčasná verzia je však na rozdiel od tej drevenej celá z betónu.

Zdroj: Wladyslaw


Chillon (Montreux) Hrad z 13. storočia patrí k najzachovalejším a tiež najkrajším hradom v celej strednej Európe.

Zdroj: www.pixabay.com 


Prime Tower (Zürich) – 126-metrová stavba bola síce najvyššou budovou Švajčiarska len 4 roky, no naďalej patrí k najsledovanejším výškovým objektom v celej krajine.

Zdroj: Csolbach


Aj na príklade týchto stavieb vidíme, že vybrané krajiny nie sú len hokejovými mocnosťami. Prehovoriť do poradia na najvyšších pozíciách môžu pokojne aj v rebríčkoch architektúry, či už tej historickej alebo modernej.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com, Vít Švajcr, Marcin Konsek, Brorsson, Wladyslaw, Csolbach