Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3 veľké osobnosti, 3 jedinečné veže

Napísal Róbert Bosák, 09.08.2018

Gustave Eiffel, Albert Einstein, Nikola Tesla. Vizionárov, ktorí zmenili svet, nespája len odkaz, ktorý po sebe zanechali celému ľudstvu. Do pamäti sa vryli aj vďaka ukážkovým architektonickým dielam, ktoré dodnes nesú ich meno.

 

Eiffelova veža (Paríž)

 

Parížsku Eiffelovku netreba nijako zvlášť predstavovať. Vyše 300 metrov vysoký oceľový monument z roku 1889 bol kedysi najvyššou stavbou sveta a aj keď zhruba o 40 rokov toto prvenstvo stratil, dodnes patrí k najvyhľadávanejším dielam, čo tak vôbec nemalo byť. Objekt totiž postavili pri príležitosti osláv 100. výročia Veľkej francúzskej revolúcie a s tým spojenej medzinárodnej výstavy, na počesť ktorej mal v Paríži stáť len do roku 1909.

Zdroj: www.thisisinsider.com 


Einsteinova veža (Postupim)

 

Na rozdiel od Eiffelovej veže tú Einsteinovu nepomenovali po autorovi. Podstatne nižší, no dizajnom možno pre mnohých omnoho zaujímavejší objekt z nemeckého Postupimu navrhol Erich Mendelson. Ten prišiel s návrhom, ktorý úplne vyhovel nárokom miestneho vedeckého parku, takže slnečná veža aj s teleskopom mohla v 20. rokoch 20. storočia definitívne uzrieť svetlo sveta.

Zdroj: www.astrophysik-potsdam.de 


Teslova veža (Moskva)

 

Prvé dve veže sa popri praktickej stránke využívajú aj ako turistické atrakcie. V prípade tretej z nich o takomto účele hovoriť nemôžeme. Moskovský areál, v ktorom sú situované imitácie Teslovej veže z USA (tá sa nikdy nedokončila), je totiž stráženým energetickým pracoviskom. Skupina veží by tu údajne mala produkovať energiu, ktorá má zásobovať celú krajinu. V akej fáze projekt je, to ale nevieme kvôli informačnému embargu z ruskej strany.

Zdroj: www.tierrapost.net 


Každá z veží je jedinečná, či už po estetickej alebo praktickej stránke, a má nezameniteľný architektonický rukopis reprezentujúci iný štýl. Napriek tomu ich spája popularita, na ktorú svet vzhliada celé desaťročia, aby si pripomenula prácu 3 významných osobností modernej histórie aj takýmto spôsobom.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.researchgate.net, www.thisisinsider.com, www.astrophysik-potsdam.de, www.tierrapost.net