Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3 najlepšie nové mrakodrapy na svete

Napísal Róbert Bosák, 01.12.2022

Výškové budovy bojujú každý rok o niekoľko prestížnych ocenení. Medzi najcennejšie z nich patrí aj Emporis Skyscraper Award. Už viac ako 20 rokov ju získavajú najlepšie nové mrakodrapy na svete.

 

Prvý ročník súťaže o cenu Emporis Skyscraper Award prebehol v roku 2000. Odvtedy sú najlepšie mrakodrapy z celého sveta oceňované každý rok. Výnimkou nebol ani ten súčasný, v rámci ktorého porota vyzdvihla viacero nových budov s výškou nad 100 metrov. Medzi trio najlepších sa dostali dvaja európski a jeden americký zástupca.


3. NV Tower (Sofia, Bulharsko)

 

Bulharský projekt sa dostal medzi 10 najlepších mrakodrapov prvýkrát v histórii udeľovania týchto cien. 20-poschodová veža s výškou viac ako 106 metrov zaujala medzinárodnú porotu svojím vzhľadom aj konštrukčným prevedením. NV Tower vyniká dizajnom inšpirovaným horami a geologickými prvkami, vďaka čomu perfektne zapadá do okolitého prostredia.


NV Tower, Zdroj: markan.bg

 

2. 111 West 57th Street (New York, USA)

 

Strieborná priečka sa ušla najvyššej budove zo zoznamu stavieb súperiacich o víťazstvo. Za pozornosť nestojí len ihlanovitý tvar štíhlej veže 111 West 57th Street, ktorá je s pomerom výšky a šírky 24:1 najchudším mrakodrapom na svete. Porota vyzdvihla aj spojenie modernej výškovej budovy s vyše 90-ročným objektom Steinway Hall, ktorý poslúžil ako základňa pre prístavbu v podobe budovy siahajúcej do výšky viac ako 400 metrov.

111 West 57th Street, Zdroj: nynesting.com

 

1. Valley (Amsterdam, Holandsko)

 

Prvenstvo putovalo už druhýkrát od začiatku udeľovania cien Emporis Skyscraper Award do Holandska. Po víťazstve 132-metrovej budovy Het Strijkijzer v roku 2007 získal druhý titul pre krajinu tulipánov projekt Valley. Už názov napovedá, že polyfunkčný amsterdamský komplex bol inšpirovaný vzhľadom údolia a horami nad ním. Porote sa páčilo aj inovatívne konštrukčné prevedenie a zelený charakter 3 veží tvoriacich nadčasový komplex zvolený za najlepší nový mrakodrap na svete

Valley, Zdroj: stylepark.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: volkerwessels.com, markan.bg, nynesting.com, stylepark.com