Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3 fantastické domy postavené nad vodopádom

Napísal Róbert Bosák, 07.09.2017

Bývanie mimo rušných miest ponúkajúce užšiu koexistenciu človeka s prírodou je čoraz viac žiadané po celom svete. Architekti tak vymýšľajú rôzne pokrokové projekty, medzi ktorými nájdeme aj domy zrealizované nad vodopádom.

 

Výstavba domov, ktorých exteriéry skrášľujú vodopády, nie je v súčasnej architektúre až taká častá. Aj preto môžu projekty tohto typu postavené v rôznych kútoch planéty vyniknúť v plnej kráse. Tri z nich si právom získali našu pozornosť, ktorej neušla pekná myšlienka architektov zodpovedných za tieto nadčasové príbytky dýchajúce slobodou a harmóniou. 

 

1.Fallingwater v Pensylvánii (USA)

 

Údajne najkrajší dom svojej doby je dodnes považovaný za klenot modernej architektúry. Fallingwater, ako je vila postavená nad riekou Bear Run pomenovaná, bola navrhnutá v štýle symbiózy medzi nadčasovou rezidenciou a okolitým prostredím. Je to práve vodopád tečúci pred domom, ktorým architekt Frank Lloyd Wright preslávil elegantnú vilu, na vtedajšie pomery postavenú ako svetový unikát.

Zdroj: interactive.wttw.com

 

2.Dom s vodopádom v Rhinebecku (USA)

 

Ktovie, či sa architekt Steve Mensch nechal pri návrhu jedného zo svojich sídel inšpirovať Frankom L. Wrightom. Jeho bývalá vidiecka rezidencia zo 7-tisícového mestečka Rhinebeck je už od roku 1985 ďalšou exkluzívnou ukážkou, ako zakomponovať vodopád do záhrady. 18 metrov vysoký prírodný úkaz je obdivovaný domácimi aj turistami, ktorí oceňujú hlavne jeho schopnosť dotvárať pozadie nadčasovej ekologickej stavby.

Zdroj: dumazahrada.cz 

3.Dom nad vodopádom v Telči (Česko)

 

Zaujímavý projekt, ktorého exteriér zdobí vodopád, nájdeme aj v susednom Česku. Jedná sa o pasívny dom navrhnutý Jiřím Ondráčkom a Lukášom Komínom, ktorý stojí hneď okolo Ulického potoka. Tunajší vodopád je síce miniatúrny, no vzhľadom na české pomery môžeme hovoriť o originálnom projekte. Takým je aj dielo Michala Sluku, ktorý navrhol dom hneď pri Lysolajskom potoku. Pozemok pod ňou totiž ponúkol potenciál pre zariadenie exteriéru ozdobený jazierkom a kamenným vodopádom, ktorý sa podarilo naplno zužitkovať.

Zdroj: archinfo.sk

 

Ak by sme začali prechádzať architektonickú mapu dom po dome, našli by sme ešte niekoľko zaujímavých objektov postavených priamo nad vodopádom. Tieto tri však považujeme za to najkrajšie, čo architekti pracujúci na projektoch tohto druhu navrhli. Výsledok stojí za to a pre tých, ktorí by si radi skrášlili exteriér takýmto „doplnkom,“ sú tou najlepšou inšpiráciou.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : twitter.com, interactive.wttw.com, dumazahrada.cz, archinfo.sk