Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

2 nemecké spolkové krajiny zaviedli povinnú inštaláciu fotovoltiky

Napísal Róbert Bosák, 20.01.2022

Nemecko kráča nekompromisne za „svojím“ zeleným cieľom. Svedčí o tom aj myšlienka postupného zavádzania povinnej inštalácie fotovoltických zariadení na strechy mnohých nemeckých budov. Rozporuplný nápad už stihol nájsť aj prvých priaznivcov, ktorí sa ho odvážili zrealizovať.

Zdroj: pv-magazine.de

 

Prvými odvážlivcami, ktorí schválili povinnú inštaláciu fotovoltických zariadení, sú členovia vlády v 2 spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. V oboch začala táto povinnosť platiť 1. januára 2022. Povinná inštalácia však zatiaľ neplatí pre všetkých majiteľov budov. Aktuálne sú v hre najmä novostavby. Zoznam objektov, ktoré musia mať na strechách nainštalované fotovoltické zariadenia, sa však postupne rozšíri.

Zdroj: energynet.de

 

Najprv komerčné stavby, potom domy

 

Keďže každá spolková krajina si môže upravovať podmienky povinnej inštalácie fotovoltiky podľa svojho uváženia, dosah tejto povinnosti sa môže líšiť. Obidve spolkové krajiny sa však zhodli na tom, že najprv musia docieliť inštaláciu fotovoltiky na strechách komerčných budov so stavebným povolením vydaným po 1. januári 2022. V Bádensko-Württembersku, kde sa táto povinnosť zatiaľ vzťahuje len na komerčné budovy a parkoviská s viac ako 35 miestami, však inštalácia fotovoltiky čaká od mája aj majiteľov nových rodinných domov.   

 

O pár mesiacov sa pridá aj Bavorsko

 

Plán zaviesť povinnú inštaláciu fotovoltických zariadení už ohlásilo aj Bavorsko. To sa k 2 vyššie uvedeným spolkovým krajinám pridá v polovici tohto roka. Zatiaľ nie sú známe všetky detaily, no vedenie spolkovej krajiny už oznámilo prvý z cieľov. Tým je povinná inštalácia na priemyselných a komerčných budovách. Spočiatku zrejme pôjde len o novostavby, no časom by povinnosť mala začať platiť aj pre majiteľov budov, ktorí podstúpia rozsiahlu renováciu.

 

Budúci rok sa pridajú ďalšie regióny

 

Zavedením povinnej inštalácie fotovoltických zariadení v 3 zmienených spolkových krajinách sa ambiciózne „zelené“ ciele v Nemecku zďaleka nekončia. Na budúci rok chcú k rovnakému kroku pristúpiť aj mestá BerlínHamburg.  Zoznam spolkových krajín s takýmto opatrením má neskôr rozšíriť aj Sasko, Dolné Sasko, Brémy či Šlezvicko-Holštajnsko. Spolkové vlády si od tohto kroku sľubujú citeľný nárast podielu elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie.

Zdroj: naturenergie-magazin.de

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: pv-magazine.de

Zdroj foto: pv-magazine.de, energynet.de, naturenergie-magazin.de