Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

2 londýnske mrakodrapy premiešajú poradie najvyšších budov

Napísal Róbert Bosák, 23.11.2018

Londýnska panoráma opäť trochu porastie. V anglickej metropole sa totiž pracuje na príprave 2 mrakodrapov, ktoré výrazne zamiešajú poradím najvyšších budov (nielen) vo Veľkej Británii.

 

Poradie v rebríčku najvyšších budov Európy sa bude po kratšej odmlke meniť. V Londýne sa totiž začalo pracovať na projektoch 2 mrakodrapov, ktoré sa po ukončení výstavby zaradia na popredné pozície. Aj keď ani jeden z nich neprekoná The Shard, aktuálne najvyššiu budovu v EÚ, zaostávať za ním budú len o pár metrov.

 

The Tulip

 

The Tulip, ako je prvý z projektov oficiálne pomenovaný, sa s výškou 305,3 m po ukončení realizácie zaradí hneď za vedúci 310-metrový The Shard, ktorý ostane najvyšším britským mrakodrapom. Napriek tomu si získa jedno prvenstvo, ktorým bude najvyššia vyhliadková plošina, umiestnená tesne pod vrcholom veže vo výške okolo 300 m. Tá, ktorá dopĺňa The Shard, je na úrovni „len“ 244 m.

Zdroj: thespaces.com 


Za nezvyčajným názvom projektu sa ukrýva navrhovaný dizajn. Vzhľad objektu má celkom hodnoverne odrážať tvar tulipánu, ktorý sa architektom z ateliéru Foster + Partners podarí napodobniť vďaka navrhnutej kompozícii. Budova sa totiž bude ťahať nahor ako štíhla stonka z betónu, ktorá sa po 240 metroch začne premieňať na 12-poschodový presklený tulipánový kvet.

Zdroj: abcnews.go.com 


1 Undershaft

 

Aj druhý z projektov sa bude môcť pochváliť výškou, ktorá mu v spomínanom rebríčku zaistí popredné umiestnenie. Vyrásť má do výšky 290 m, aj keď niektoré novšie nepotvrdené zdroje uvádzajú, že pôjde o výšku 305,6 m, čo je o 0,3 m viac ako pri projekte The Tulip. Nakoľko obe budovy postavia v tej istej lokalite, ich vzájomné konkurovanie bude možné sledovať aj naživo, nielen na papieri.

Zdroj: skyrisecities.com 


Pri projektovaní 1 Undershaft nebol uplatnený žiadny exkluzívny návrh. Kancelárska budova bude klasickou železobetónovou vežou využívajúcou hranatý, resp. obdĺžnikový či štvorcový tvar. Predstavený návrh projektu počíta so 73 poschodiami, pomedzi ktoré bude premávať až 17 výťahov. Úžitková plocha by mala dosiahnuť viac ako 154 000 m2.

Zdroj: www.cnn.com

 

Na zmeny vo výškovom rebríčku si ešte nejaký čas počkáme a podľa viacerých informácií to bude minimálne do roku 2020. Práve vtedy sa má začať s výstavbou obidvoch mrakodrapov, pričom momentálne sa dá len ťažko odhadnúť, ktorý z nich skolaudujú skôr. Napríklad The Tulip má byť hotový v roku 2025, v prípade 1 Undershaft zatiaľ predbežný termín zverejnený nebol.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.skyscrapercity.com, thespaces.com, abcnews.go.com, skyrisecities.com, www.cnn.com