Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

10 vianočných zaujímavostí z celej Európy

Napísal Róbert Bosák, 24.12.2019

Najbližšie 3 dni budú v Európe patriť Vianociam a všetkým s nimi spojeným. Skloňovať sa budú hlavne slovíčka pokoj, oddych a rodinná pohoda. Počas sviatkov tak už tradične prichádzame s pohodovými témami, pri ktorých si od realít chvíľu oddýchneme. Začať môžeme 10 zaujímavosťami s vianočnou tematikou.    

 

1. Na Trafalgar Square sa zdobí stromček z Nórska (Londýn, Veľká Británia)

Vedenie britskej metropoly si nemusí robiť starosti so zháňaním vianočného stromčeka. Ten im totiž každý rok posielajú z Nórska, Londýnčania ho akurát ozdobia. Ide o tradíciu založenú po 2. sv. vojne, ktorá symbolizuje vďačnosť nórskeho ľudu za pomoc pri oslobodení krajiny.

Zdroj: london.gov.uk


2. Podpálenie veľkej slamenej kozy (Gävle, Švédsko)

Koza je obľúbeným vianočným symbolom vo viacerých kútoch Škandinávie. Švédske mesto Gävle ho dokonca 40 rokov využíva pri neobvyklej predvianočnej hre. Na námestí sa každý rok postaví slamená koza v nadživotnej veľkosti, ktorú sa „výtržníci“ snažia podpáliť. Koza je ale s cieľom, aby vydržala do Vianoc, strážená. Na to, či sa to podarí, sa uzatvárajú stávky.

Zdroj: Seppo Laine


3. Vyrezávanie drevených masiek pre alpského čerta (Rakúsko)

Oslavy rakúskych Vianoc nie sú jediné, ktoré sa spájajú aj so záporne vnímanými postavami, no Krampus patrí jednoznačne k tým najdesivejším. Sčasti koza, sčasti diabol síce sprevádza Mikuláša, no jeho úlohou je trestať deti bitkou „brezovým“ prútom. Táto postava však má aj prínos. Vyrezávané vianočné masky, ktoré nosí, sú cennými umeleckými artefaktmi.

Zdroj: kreweofkrampus.com


4. Stromček s najdrahšou výzdobou (Marbelle, Španielsko)

Najviac peňazí na výzdobu vianočného stromčeka míňajú už tradične v hoteloch. Tohtoročný rekord sa vyšplhal na takmer 15 mil. USD. Tie sa investovali do ručne zhotovených dekorácií od umelcov z celého sveta, ktoré ozdobili stromček v hoteli Kempinski Bahia v španielskom Marbelle.

Zdroj: kempinski.com


5. Tradičná vianočná lotéria El Gordo (Madrid, Španielsko)

V Španielsku ešte v súvislosti s Vianocami a miliónovými čiastkami ostaneme. V madridskej opere Teatro Real totiž v nedeľu žrebovali výhercov tradičnej vianočnej lotérie známej ako El Gordo. Celková prerozdelená suma pre jednotlivých výhercov na čele s víťazom sa tento rok vyšplhala až na 2,4 mld. €.

Zdroj: Jaime Villanueva


6. Darčeky až v novom roku (Grécko, Taliansko, Španielsko)

Južanské Vianoce určite nie sú iba o darčekoch. Tie sa totiž na rozdiel od zvyšku kontinentu rozbaľujú až po silvestrovských oslavách. Napríklad v Grécku sa tak deje až 1. januára. O pár dní dlhšie, do 6. januára, na nich čakajú v Taliansku a v Španielsku.

Zdroj: www.pixabay.com


7. Svätenie domácnosti krížikom s bazalkou (Grécko)

Ktovie, či rozbaľovanie darčekov v Grécku neposúvajú kvôli zlému vianočnému škriatkovi. Tzv. Killantzaroi však vraj dá pokoj každému príbytku, ktorého rohy sa pokropia krížikom namočeným vo svätenej vode. Na krížiku ale nesmie chýbať priviazaná bazalka.

Zdroj: elizabethskitchendiary.co.uk


8. Výzdoba vianočných stromčekov aj lodí (Grécko)

V Grécku je nezvyčajných vianočných tradícií, ktoré vo zvyšku Európy bežné nie sú, viacero. Aj keď v celej krajine sa po vzore iných štátov zdobia klasické vianočné stromčeky, súčasťou sviatočnej výzdoby v domoch, v mestách aj v prístavoch sú lode plné vianočných svetielok.

Zdroj: aesu.com


9. Top stredisko pre vianočnú lyžovačku (Kitzbühel, Rakúsko)

Vášniví fanúšikovia zimných športov zvyknú spájať sviatky s dobrou lyžovačkou. Najlepšie podmienky na takúto dovolenku vraj ponúka rakúsky Kitzbühel. Mesto preslávené veľkými a nadštandardne vybavenými lyžiarskymi areálmi dokonca v minulosti získalo aj zopár cien pre top stredisko na vianočnú lyžovačku.

Zdroj: leotrippi.com


10. Štedrovečerné menu s 12 vianočnými chodmi (Lotyšsko)

Štedrá večera v Lotyšsku je ozaj štedrá. Podľa dlhoročnej tradície sa počas nej podáva až 12 chodov. Nájdu sa medzi nimi aj jedlá, ktoré bežne jedia Slováci, napríklad oblátky s medom, kapustnica či medovníčky.

Zdroj: www.sickchirpse.com


Aj takto prebiehajú Vianoce v Európe a my pevne veríme, že zaujímavé sviatky budú aj u vás. Zároveň vám prajeme veľa pohody, radostných sviatočných chvíľ a bohatého Ježiška.

Šťastné a veselé.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: governmenteuropa.eu, london.gov.uk, Seppo Laine, kreweofkrampus.com, kempinski.com, Jaime Villanueva, www.pixabay.com, elizabethskitchendiary.co.uk, aesu.com, leotrippi.com, www.sickchirpse.com