Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

10 slovenských rozhľadní, ktoré stoja za návštevu

Napísal Róbert Bosák, 17.05.2019

Niektorým stavbám stačí málo, aby sa zaradili k výkvetu stavebníctva. Príkladom toho sú rozhľadne, ktoré si získavajú srdcia milovníkov architektúry napriek tomu, že nejde o žiadne prepracované diela. Potvrdí to aj návšteva 10 vybraných rozhľadní z rôznych kútov Slovenska.

 

1. Tokaj – To, že aj obyčajná rozhľadňa môže vystúpiť na architektonický piedestál, najlepšie potvrdzuje vyhliadková veža Malej Tŕni. 12-metrová veža v tvare dreveného suda, ktorá je ozdobou vinárskeho regiónu na východe, totiž pred pár rokmi získala ocenenie Stavba roka.

Zdroj: Róbert Bosák 


2. Bobovec – Na krásu Kysúc sa najlepšie hľadí zhora, napríklad aj z rozhľadne na Bobovci. 17-metrové dielko z dreva a kameňa, postavené neďaleko Starej Bystrice, upúta vzhľadom pripomínajúcim malú hradnú vežičku.

Zdroj: www.pixabay.com 


3. Čerešenka – Rozhľadňa pri Čižaticiach v Košickom kraji síce neponúka najatraktívnejšie  výhľady, no jej úloha je jasná. Návštevníkom má pripomínať tzv. Bitku pri Rozhanovciach zo 14. storočia, ktorá prebehla práve na tomto mieste.

Zdroj: www.keturist.sk 


4. Hradová – V Košickom kraji ešte na chvíľu ostaneme. Priamo nad metropolou východu sa totiž vypína 16,3-metrová oceľová veža, postavená na mieste zničenej drevenej Rákocziho rozhľadne.

Zdroj: www.keturist.sk 


5. Vartovka – Už samotný názov napovedá, akú funkciu v minulosti plnila veža vybudovaná nad Krupinou. Necelých 13 metrov vysoká rozhľadňa, v súčasnosti jedna z najobľúbenejších atrakcií celého krupinského okresu, slúžila na stráženie už v roku 1564.

Zdroj: Róbert Bosák 


6. Dohňany – Najviac slovenských rozhľadní je zhotovených z dreva. Práve takéto stavby sa na tento účel hodia vzhľadom na tunajšie tradície najlepšie. Príkladom je vyhliadková veža na Tlstej hore pri obci Dohňany, ktorá odhaľuje všetky krásy Púchovskej doliny.

Zdroj: www.turistika.cz 


7. Maginhrad – Zopár pekných drevených rozhľadní nájdeme aj na Gemeri. K najznámejším patrí Maginhrad, ktorá je už pár rokov tradičným cieľom turistov prichádzajúcich do dedinky Veľké Teriakovce alebo do jej najbližšieho okolia.

Zdroj: www.malohont.sk 


8. Fiľakovský hrad – Zaujímavé výhľady obohatené o pútavý kultúrny zážitok sa naskytajú aj z niektorých hradov. Hradnú vežu upravili za účelom vyhliadky aj vo Fiľakove, odkiaľ si môžete prezrieť divoké kopce v neďalekej Cerovej vrchovine.

Zdroj: Róbert Bosák 


9. Háj – Štýlová 12-metrová veža tvorená 3 vyhliadkovými poschodiami vyrástla nad Novou Baňou. Celé dielo bolo vybudované z lokálnych materiálov, konkrétne z novobanského dreva a ryolitu.

Zdroj: regiongron.sk 


10. Chodník korunami stromov – Desiatku našich rozhľadní môžeme uzavrieť Chodníkom korunami stromov v Bachledovej doline pri Ždiari. Viac ako 600-metrový chodník tiahnuci sa ponad stromy, ktorý vrcholí výhľadom z 32-metrovej rozhľadne, patrí k najväčším hitom turistiky v okolí Tatier a Pienin.

Zdroj: chodnikkorunamistromov.sk 


Text: Róbert Bosák

Foto: Róbert Bosák, www.pixabay.com, www.keturist.sk, www.turistika.cz, www.malohont.sk, regiongron.sk, chodnikkorunamistromov.sk